I spåren av Ukrainakrisen är Bulgarien det medlemsland i EU som hårdast har motsatt sig sanktioner mot Ryssland. För Bulgarien är rysk gas ett löfte om snabb rikedom. Men priset kan visa sig högt.
Nyligen larmade Tyskland om att Moskva kan försöka utvidga sina förbindelser med Bulgarien som ett så kallat politiskt brohuvud in i EU. En tredjedel av Bulgariens ekonomiska tillväxt är antingen direkt eller indirekt kontrollerad av Moskva, enligt interna rapporter från den tyska utlandsunderrättelsetjänsten BND.
Bulgariens nära band med Ryssland får fler än Tyskland att höja på ögonbrynen. Nu riktar EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, skarp kritik mot Bulgarien. Efter undertecknandet av ett samarbetsavtal, som syftar till att påbörja bygget av Bulgariens del av gasledningen South Stream, kommer EU att införa sanktioner mot Bulgarien.
Multimiljardprojektet South Stream leds av den ryska energikoncernen Gazprom och siktar på att transportera rysk gas via Svarta havet till Österrike. Enligt EU-kommissionen bryter detta mot EU-rätten.
Syftet med South Stream är att driva ryska intressen, inte enbart i Bulgarien och på Balkan, enligt Tihomir Bezlow, senior analytiker på Centrum för demokratistudier i Sofia. South Stream påverkar indirekt Bulgariens lagstiftning på energiområdet och utökar beroendet av rysk gas. Det handlar om 500 miljarder kubikmeter gas, ett alternativ för energiförsörjningen i östeuropeiska länder. ”Genom South Stream finansierar ryssarna sin egen konkurrens,” förklarar Bezlow.
Bulgariens premiärminister Plamen Oresharski är inte ensam om att lockas till den ryska gasen, trots president Rosen Plevnelievs upprepade försök till att släta över Bulgariens och Kremls ömsesidiga flört. Presidenten har under våren uttryckt oro inför Rysslands försök till att få utökat inflytande på Balkan.
EU-valet kantades av intern maktkamp. Högerkonservativa oppositionspartiet GERB vann med en större marginal än väntat, 30,4 procent, medan regerande socialistpartiet BSP utklassades, landande på 18,9 procent.
Bulgarernas minne tycks vara kort. För drygt ett år sen, efter massiva regeringskritiska protester, lämnade GERB:s partiledare Boyko Borisov den politiska scenen. Ett antal personer tände eld på sig själva för att visa sitt missnöje mot höga elpriser och mot den utbredda korruptionen. Borisov ville inte få ”blod på sina händer” och kastade in handduken. Nu utgörs regeringen av en koalition mellan socialistpartiet BSP och Rörelsen för rättigheter och friheter, DPS, som representerar landets turkiska minoritet. Koalitionen består bland annat av före detta medlemmar från kommunistpartiet och säkerhetstjänsten. Vissa är allierade med Moskva, menar Bezlow vid Centrum för demokratistudier.
Socialistpartiet BSP upprätthåller banden med Moskva och med andra socialdemokratiska partier i EU. Socialistpartiets partiledare, PES-ordföranden Sergei Stanishev, har kritiseras för uteblivna reformer och för att åsidosätta den ekonomiska politiken. ”Vi kommer aldrig att ge upp våra band med Ryssland,” sa företrädare för BSP i ett tal på förstamaj.
I fredags klarade regeringen sig undan en fjärde misstroendeförklaring på kort tid. Regeringen anklagas för att ha misskött energipolitiken. Nu vill Borisov och oppositionen att nyval ska utlysas. Ultranationalistiska ATAKA, vågmästare i regeringen, backade som väntat i EU-valet. Trots att ATAKA stöttar regeringen öppnade de för ett framtida samarbete med GERB, de är före detta koalitionspartners.
Även ultranationalisterna blickar mot Ryssland, för att locka proryska anhängare. ATAKA startade sin EU-valskampanj i Moskva. Rapporter om att Ataka finansieras av ryska fonder har florerat i flera år. Ledande företrädare för andra nationalistiska partier menar att ATAKA delvis får finansiering av den ryska ortodoxa stiftelsen. De menar att partiet har bränt sig på grund av sin vågmästarroll. De vänder kappan efter pengabössan, oavsett om den är Erdoğans eller Putins, sägs det.
Nu kräver EU-kommissionen att South Stream-projektet ska läggas på is, trots att Bulgariens premiärminister Oresharski försäkrade Barroso (27 maj) att South Stream-projektet kommer att byggas enligt EU:s direktiv. Innan mötet stod det klart att den ryska firman Stroytransgaz kommer att bygga Bulgariens del av gasledningen. Huvudaktieägare i Stroytransgaz är Volga Group. Bolagets ägare, Gennady Timchenko, står på USA:s sanktionslista sedan annekteringen av Krim. Timchenko anses vara Rysslands sjätte rikaste man, enligt Forbes. En av Putins så kallade allierade.
Legenden om den ökända hästen från Troja kan symboliskt beskriva relationerna mellan Ryssland och Bulgarien. Gasen från Southstream-projektet kan på kort sikt förbättra Bulgariens ekonomi. På längre sikt är det en vansklig förbindelse, vilket Bulgarien kan få erfara när grannen i öst börjar sätta press.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.