Helhjärtat engagemang i europaparlamentsvalet krävs om Socialdemokraterna på allvar vill utmana högerextremismen framfart. Det skriver Tommy Svensson, Europaansvarig a-smedjan.
Valen till Europaparlamentet är en chans för uppstickare. Junilistan och Piratpartiet är exempel på partier som utropats till sensationella segrare på valnatten.
Risken finns att det blir Sverigedemokraterna (SD) som får jubla när valet hålls i maj nästa år. För att förhindra det måste de etablerade partierna, särskilt Socialdemokraterna, ta Europavalet på större allvar än hittills.
För svensk del är det kommande Europavalet speciellt. För första gången äger det rum samma år som de ordinarie valen. 2014 får vi rösta både i maj och i september.
Det är kul för de intresserade, men skapar bryderi för partierna och deras strateger. Vad ska man prata om och hur mycket krut (pengar) ska man lägga på Europavalet?
Både Socialdemokraterna och Moderaterna tycks vilja fly undan EU-politik. Det är krångligt och varken väljare eller politiker är särskilt insatta eller intresserade.
Å andra sidan kan en framgång i Europavalet ge ett lyft inför den avgörande valstriden bara några månader senare – en positiv skjuts som stärker självförtroendet hos de egna.
Även i ett europeiskt perspektiv är nästa års val till Europaparlamentet unikt. Det är det första valet sedan Lissabonfördraget trädde i kraft och gav parlamentet större makt. Varken regeringar eller andra EU-institutioner kan ignorera parlamentet. Det är ännu viktigare nu vilka som sitter där som representanter för Europas folk och vilka beslut som fattas.
Valet sker dock i en djup ekonomisk och social kris. Förtroendet för EU är i botten. I land efter land förlorar tidigare regeringsbärande partier stöd.
Populistiska och högerextrema partier växer sig allt starkare. Anti-invandring, anti-muslimer och anti-EU är en vinnande formel bland dessa. Vi kan vara säkra på att det trummas ut i det kommande Europavalet, både från Sverigedemokraterna och från andra främlingsfientliga partier i Europa.
De radikala eller extrema högerpartiernas framväxt i Europa är den mest anmärkningsvärda förändringen under de senaste årtiondena. Tidigare var de små obskyra rörelser i politikens utmarker. Nu samlar de mellan tio och tjugo procent av väljarna i flertalet europeiska länder.
Det är följden av en medveten strategi att framstå som breda, folkliga rörelser som säger sig föra ”den lille medborgarens” talan mot makthavare och andra eliter. Partierna kan skilja sig åt i politisk profil, från fascister till populistiska missnöjespartier, men gemensam är invandrarfientligheten.
För den europeiska socialdemokratin och arbetarrörelsen är särskilt allvarligt att de högerextrema partierna har sin största väljarbas bland arbetarklassen, hos dem som upplever sig som globaliseringens och finanskrisens förlorare. I en del fall, till exempel Frankrike, har de ersatt kommunisterna som populistisk talesman för dessa grupper.
Sverigedemokraterna följer detta mönster. Enligt den senaste SCB-mätningen stöder över elva procent av LO:s medlemmar SD och av de socialdemokratiska väljarna har hela 22 procent SD som näst bästa parti. Invandringspolitiken och EU-kritik kan spela SD i händerna i Europavalet – om propagandan inte bemöts effektivt.
Detta innebär inte att SD eller andra högerextrema partier ska vara Socialdemokraternas huvudmotståndare i Europavalet. Det är fortfarande den borgerlighet som har ansvaret för de senaste årens asociala nedskärningspolitik.
Men Socialdemokraterna måste ta hotet från höger på allvar och med kraft inte bara försvara människors lika värde, utan också de grundläggande värdena bakom EU-samarbetet. Det kräver ett helhjärtat engagemang – också i Europaparlamentsvalet.
Tommy Svensson, Europaansvarig a-smedjan
Tommy Svensson och författaren Måns Wadensjö presenterar boken ”Det mörka Europa” tillsammans med Mona Sahlin i Almedalen, fredag 5 juli 11.30 i S:t Lars kyrkoruin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.