S har lovat att vanliga löntagare inte kommer få sin inkomstskatt höjd. Att ändra linje skulle få förödande konsekvenser för vår trovärdighet, skriver Payam Moula och Martin Rynoson i en slutreplik.

Malin Hansson svarar oss i en debattartikel att S måste ge tydliga besked. Vi håller med men menar att det är precis därför hennes egen argumentation faller. Vi tror att tydligare besked än EU:s lägsta arbetslöshet 2020, ungdomskontrakt och fler lärare i skolan är svåra att ge.

Hansson bemöter vår artikel med flera resonemang. Hon menar att det vore inkonsekvent av S att behålla jobbskatteavdragen och menar att det bästa vi kan göra är att vänta med att ge besked. Socialdemokraterna har tydligt och vid upprepade tillfällen lovat att vanliga löntagare inte kommer få sin inkomstskatt höjd. Partiet har gett tydliga besked i frågan. Att i det här läget ändra hållning är inkonsekvent hur man än vrider på det och att ”vänta” med att ge besked i frågan är inget alternativ. Antingen står partiet för sin linje eller så ändras linjen, vilket skulle få förödande konsekvenser för vår trovärdighet.

När det gäller medelklassen så håller vi delvis med. Vi är övertygande om att det finns de i medelklassen som föredrar mer resurser till välfärden istället för skattesänkningar. Vår poäng är snarare att det även finns väljare, även från LO-kollektivet, som vi riskerar att förlora om vi får en valrörelse som handlar om skatter. I SVT:s duell mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt var det väldigt tydligt vilket budskap Reinfeldt ville få ut. Socialdemokraterna kommer höja skatterna, bygga ut bidragssystemen och akta er för Vänsterpartiet.

Genom att inte riva upp femte jobbskatteavdraget så tar vi ifrån regeringen ett av deras starkaste vapen. Det är ett väldigt effektivt sätt att lamslå regeringen i den kommande valrörelsen. Moderaterna vet att det kommer gynna dem att få valet 2014 att handla om skatter istället för jobben och skolan.

Hanssons artikel utgår från en märklig uppfattning, att den centrala fråga vi ska ställa oss när vi nästa år går till val är vad vi skulle gjort annorlunda om det varit vi som styrt under föregående och innevarande mandatperiod. Det håller vi inte med om. Vi bör inte utgå från någon tidsmaskinsmodell och fundera över vad vi gjort annorlunda. Vår politik formas och bör formas utefter den verklighet vi nu lever i, med blicken framåt.

Hansson skriver vidare att ”[o]m Socialdemokraterna på ett trovärdigt sätt lyckas övertyga väljarna om att deras politik kan höja kvalitén i vården, minska antalet elever i grundskoleklasserna och sänka arbetslösheten… Ja, då kommer majoriteten av väljarna med största sannolikhet inte att sakna alliansregeringens skattesänkningar.” Vi håller med, men tror samtidigt att trovärdigheten måste återerövras genom praktisk politik.

Även om vi inte river upp jobbskatteavdragen nästa mandatperiod har vi andra metoder för att finansiera reformer för bättre vård, skola och lägre arbetslöshet. När vi visat vår förmåga att reformera samhället med de medel vi då har till förfogande, kan vi sedan i ett nästa steg höja ambitionsnivåerna ytterligare och få mandat för att avveckla jobbskatteavdragen.

Att ha ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är visionärt. Förslagen om fler förskolelärare, mindre klasser i skolan och utbildningskontrakt är tydliga besked om vad vi vill och vad vi prioriterar. Låt oss fram till valet fokusera på allt detta och få en valrörelse där regeringen inte har en chans.

Payam Moula, doktorand i filosofi vid KTH, sitter i barn- och ungdomsnämnden för S i Linköping
Martin Rynoson, socialdemokratisk debattör, jobbar som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sigtuna