Uppgiften för S är att vinna valet – och då är det rationellt att i ett första skede inte riva upp det femte jobbskatteavdraget, skriver Payam Moula och Martin Rynoson.
Det femte jobbskatteavdraget är ingen kostnadseffektiv åtgärd för att bekämpa arbetslösheten. Skattesänkningen går i otakt med tiden och försvårar socialdemokratisk politik genom att minska det ekonomiska utrymmet för progressiva reformer. Det är en skattesänkning som Socialdemokraterna är emot och som vi författare är emot.
Trots detta menar vi att det är rationellt av Socialdemokraterna att i ett första skede inte riva upp skattesänkningen.
Den senaste tiden har Socialdemokraterna fått kritik för sitt beslut att inte riva upp ett eventuellt jobbskatteavdrag. Flera partiföreträdare, bland annat VU-ledamoten Morgan Johansson, har uttryckt åsikten att det borde lämnas öppet huruvida skatterna ska höjas eller inte efter en eventuell valseger. Dagens Arena rapporterar om eniga ekonomer som inte vill se ett nytt jobbskatteavdrag. Konjunkturinstitutet har varit väldigt tydliga; för att inte försämra välfärden måste skatterna höjas betydligt.
Vi delar synen att det finns behov av skattehöjningar framöver, men vi tror inte att en diskussion om en enskild skattesänkning är rätt väg att gå. Ola Pettersson, chefekonom på LO, säger klokt: ”Det är viktigt att Socialdemokraterna går till val på att stå för mer resurser till välfärden. Diskussionen om femte jobbskatteavdraget är en fälla som Moderaterna fått ut, som vi inte är så intresserade av att gå i”.
Socialdemokraterna har förlorat de två senaste valen. Stefan Löfven och partiledningens främsta uppgift är att vinna nästa val. Det är anmärkningsvärt efter partiets senaste två val hur säkra vänstersympatisörer verkar vara på att Sverige kommer få en S-ledd regering efter valet 2014, och lika anmärkningsvärt att de inte verkar förstå hur förödande det vore för Sverige och för välfärden om så inte blir fallet.
Vi blir ofta nedstämda och arga över regeringens politik men icke desto mindre måste vi acceptera att det är en regering som två gånger i rad fick väljarnas förtroende att leda landet medan S inte fick det. Vi kan inte skylla ifrån oss, utan ansvaret ligger hos oss socialdemokrater. Det är ett misstag som under inga omständigheter får upprepas 2014. Att ta en eventuell valseger för givet är det sista Stefan Löfven får göra. Även om flera viktiga forskare och utredare har pekat på behovet av intäkter till staten för att välfärden ska klara sina nuvarande åtaganden finns bilden från både innan och efter valet 2010 kvar då regeringen framgångsrikt utmålade skattehöjningar som bidrag vilket skulle gå till sjuka och arbetslösa.
Tyvärr är det tydligt att bilden av Socialdemokraterna som ett skattehöjande bidragsparti hänger kvar bland viktiga blockbytarväljare. Det är en risk att göra skattefrågor till en viktig valfråga, oavsett vad vi tycker om det, och givet vår kunskap är det en risk att vilja riva upp jobbskatteavdraget förutom för de med väldigt höga inkomster. Utöver det skulle det vara inkonsekvent att i det här laget ändra linje och besluta om att riva upp skatten då vi gång på gång har sagt att en S-valseger inte kommer innebära skattehöjningar för vanliga löntagare. Att vara inkonsekvent i frågan skulle undergräva partiets trovärdighet. I de viktiga områdena jobb, skola och välfärd har vi öppet mål gentemot regeringen och vår politik har stort förtroende hos medborgarna. Det är där striden om valet måste stå.
Uppgiften för oss är att vinna valet, visa att vi är ett parti som förmår ta ansvar för rikets ekonomi och kanske viktigast av allt: att nå det ambitiösa och visionära målet om att få EU:s lägsta arbetslöshet 2020. När vi har visat att vi kan leverera det vi utlovar kommer vi också få väljarnas förtroende för att, efter valseger 2018, avveckla jobbskatteavdragen i den utsträckning det behövs för att säkra framtidens välfärd.
Payam Moula, doktorand i filosofi vid KTH, sitter i barn- och ungdomsnämnden för S i Linköping
Martin Rynoson, socialdemokratisk debattör, jobbar som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sigtuna
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.