Det krävs omedelbara politiska initiativ för att hantera dagens överbeläggningskris. Filippa Reinfeldt måste ta ansvar för situationen, skriver Dag Larsson och Helene Hellmark Knutsson (S).

I Dagens Nyheter i dag går det återigen att läsa om hur personal på ett av länets akutsjukhus slår larm – platsbristen är en fara för patientsäkerheten. Det är inte första gången som larmet går. Under det gånga året har de konstanta överbeläggningarna och den ständiga platsbristen på Stockholms sjukhus blivit en del av vardagen. Så sent som i helgen gick det att läsa om hur överfulla sjukhus inte lever upp till vårdkraven och trots att såväl Socialstyrelsen som Arbetsmiljöverket vid ett flertal tillfällen har riktat allvarlig kritik med den moderata landstingledningen har de ansvariga politikerna lyst med sin frånvaro i debatten.

Men bristen på vårdplatser är inget nytt. Redan 2007 konstaterade Vårdplatsutredningen att 500 nya vårdplatser behövdes för att komma tillrätta med överbeläggningarna på sjukhusen och de långa väntetiderna på akutmottagningarna. Varför agerade inte den moderatledda landstingsledningen redan då?

I stället för att aktivt agera tillsammans med sjukhusledningarna för att försöka komma tillrätta med den, redan då, mycket allvarliga situationen valde Moderaterna ensidigt att vältra över ansvaret för vårdplatsbristen på  sjukhusledningarna. Men dagens vårdplatskris är inte sjukhusledningarnas ansvar, det är bristen på politiskt ledarskap som har lett fram till den akuta kapacitetsbrist vi nu ser. Hade Moderaterna hörsammat kritiken från Vårdplatsutredningen 2007 hade vi inte behövt vara i denna akuta situation som vi nu befinner oss i.

Men allting hänger ihop inom sjukvården i dag – det ena ledet är beroende av att det andra fungerar.

Sedan länge har Socialdemokraterna riktat skarp kritik mot den moderata landstingsledningen för det felaktigt konstruerade ersättningssystemet inom primärvården. Kritiken grundar sig bland annat i de stora undanträngningseffekter som ersättningssystemet fört med sig då ett läkarbesök för en förkyld patient genererar lika hög ersättning som ett för en multisjuk kroniker. I en rapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting, bekräftas även denna bild. I den redovisas resultatet av intervjuer med verksamhetschefer inom primärvården i hela landet och på flera områden Stockholms läns landsting. Bland annat så framgår det att nio av tio verksamhetschefer i Stockholm anser att nuvarande ersättningsprinciper premierar korta besök, andelen som anser att det nuvarande ersättningssystemet stödjer patienter med stort vårdbehov är mycket lågt i Stockholms läns landsting jämfört med övriga landet. Nästan åtta av tio instämmer i påståendet att nuvarande ersättningsprinciper riskerar undanträngning av patientgrupper.

Vi menar att ett ersättningssystem som såg till varje patients unika behov av vård på ett bättre sätt skulle främja ett omhändertagande inom primärvården. Stockholms läns landsting är det enda landsting som kombinerar en hög besöksbaserad ersättning (den i särklass allra högsta) till primärvården med noll procent hänsyn till vare sig vårdtyngd eller socioekonomiska förhållanden hos patienterna. Vi är övertygade om att ett bättre och patientsäkrare omhändertagande inom primärvården på sikt skulle avlasta länets akutmottagningar och därmed också minska trycket inne på sjukhusen.

Vi behöver också utveckla direktintag av patienter till olika vårdinrättningar, det har även moderaterna uttryckt stöd för. Problemet är bara att ord och handling inte går hand i hand. För samma vecka som Moderaterna presenterar förslag för att åtgärda bristerna i ambulanssjukvården, där utveckling av direktintaget var en viktig del, röstade de igenom en sänkning av målnivån för intag på flera geriatriska mottagningar från 70 till 65 procent. I realiteten försämras alltså ambulanspersonalens möjlighet att köra en äldre, sjuk patient direkt till en geriatrisk klinik. Det får till följd att de gamla i stället tvingas ligga i timmar på en överfull akutmottagning.

Socialdemokraterna är positiva till de beslut som äntligen har fattats i landstingsfullmäktige gällande renovering och ombyggnation av flertalet akutmottagningar i länet. Sjukvården står inför stora utmaningar för att möta en snabbt växande befolkning i Stockholmsregionen. Men den långsiktiga planeringen måste kompletteras av förändringar här och nu. Vi hoppas att Filippa Reinfeldt i dag svarar på hur den akuta krisen på sjukhusen ska lösas även på kort sikt. Det håller inte att referera till ombyggnadsplaner som ligger flera år fram i tiden.

Vi menar att det krävs omedelbara politiska initiativ för att hantera dagens överbeläggningskris.  Det är dags att byta Instagram mot ansvar nu, Filippa Reinfeldt.

 Helene Hellmark Knutsson,
Dag Larsson, Oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna Stockholms läns landsting