Valet 2014 står mellan en fortsatt privatiseringslinje eller en tydlig satsning på mer personal och en långsiktig strategi för kvinnors hälsa och arbetssituation.
Filippa Reinfeldt har ansvarat för sjukvården i Stockholmsregionen i snart åtta år. Delar har varit bra, inte minst vad gäller ökad tillgänglighet i vården. Men nu ser vi att Moderaternas privatiseringslinje har nått vägs ände. Och det är kvinnor som drabbas hårdast.
Krisen i förlossningsvården visar tydligt att Filippa Reinfeldt inte klarar av ta långsiktigt ansvar för Stockholms sjukvård. Hennes bristande intresse för sjukvårdens strategiska utmaningar drabbar såväl födande kvinnor som barnmorskor. Samtidigt har Fredrik Reinfeldts regering konsekvent prioriterat skattesänkningar framför satsningar på välfärd och jobb. Valet 2014 står mellan en fortsatt privatiseringslinje eller en tydlig satsning på mer personal och en långsiktig strategi för kvinnors hälsa och arbetssituation.
I Socialdemokraternas Framtidskontrakt för Stockholmsregionen är våra prioriteringar tydliga, vi satsar på fler jobb och en starkare välfärd. Mer resurser till vården är en viktig del. Om vi vinner valet i höst satsar vi omgående drygt 500 miljoner kronor mer än alliansen på vård-och omsorgspersonal i Stockholm. Vi anställer fler och investerar i bättre arbetsförhållanden för alla som arbetar i vård och omsorg.
Därtill inför vi 20 utbildningsplatser för fler barnmorskor i Stockholmsregionen, och genomför ett program för bättre arbetsvillkor för att fler ska vilja söka sig till äldreomsorgen.
Socialdemokraternas mål är att alla i Stockholm ska få bra och tillgänglig vård och omsorg och rimliga arbetsförhållanden. Men under Filippa Reinfeldts styre har privatiseringar och skattesänkningar fått gå före såväl kvinnors hälsa som arbetssituation. Samtidigt har den moderatledda regeringen prioriterat skattesänkningar före investeringar i välfärd.
Personaltätheten i kommuner och landsting har sedan 2006 minskat mer än under nittiotalskrisen. I kvinnodominerande yrken som förlossningsvården arbetar personalen under omänsklig press. Deras uppoffringar är vad som håller vården uppe. Men hur länge till och till vilket pris? Redan nu drabbas Stockholms födande kvinnor av förlossningsskador och tvingas till forcerade förlossningar.
Siffror från Socialstyrelsen visar att hela sju procent av förstföderskorna i Stockholms län drabbas av ändtarmsskador. En mycket högre siffra än landets genomsnitt på 3,4 procent. Och nu börjar rösterna höjas även på mödravårdscentralerna. Man protesterar mot snåla resurser och hård arbetsbelastning.
Även i hemtjänsten är det i första hand kvinnor som drabbas av de dåliga arbetsförhållandena. Det är mestadels kvinnor som stressar mellan brukarna. Arbetstempot gör att de inte kan utföra ett så bra jobb som de skulle vilja. Samtidigt sätter de sin egen hälsa på spel. Äldreomsorgen är en av de verksamheter som är mest drabbad av kort- och långtidssjukfrånvaro. Allt fler tvingas jobba med otrygga anställningsformer. Med mer än 150 utförare inom hemtjänsten i Stockholm har ansvariga politiker ingen möjlighet att svara för arbetsmiljön. Både patientsäkerheten och en god arbetsmiljö hotas.
Stockholms välfärd ska aldrig bygga på kvinnors ohållbara arbetssituation. Kvinnor ska aldrig känna att patientsäkerheten äventyras. Stockholm behöver en ny vård- och omsorgspolitik. Valet 2014 står mellan en fortsatt privatiseringslinje eller en tydlig satsning på mer personal och en långsiktig strategi för kvinnors hälsa och arbetssituation.
Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting
Karin Wanngård, oppositionsborgarråd i Stockholm stadshus
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.