Berättelserna varierar men alla är överens – det handlar om ett systemfel i hälso- och sjukvården. Det skriver Lena Hallengren (S) och
Helene Hellmark Knutsson (S).
I vintras uppsökte Eric Erfors, ledarskribent på Expressen, akutmottagningen vid Danderyds sjukhus med sin 83-åriga dementa mamma. I flera timmar tvingades de vänta på den vård som hon så väl behövde.
Efter detta skrev han sedan en mycket uppmärksammad artikel, ”Jag anklagar dig, Filippa Reinfeldt”, där han satte ord på en sjukvård i fritt fall.
Eric Erfors artikel blev startskottet på en intensiv debatt om hur den svenska sjukvården egentligen fungerar. Under våren har allt fler höjt sina röster och på olika sätt har bristerna inom sjukvården uppmärksammats. Journalisten Maciej Zarembas artikelserie ”Patienten & prislappen” beskriver hur sjukvården blivit en arena där marknadens spelregler gäller – inte patienternas behov. Barnmorskorna i Stockholm har vid flera tillfällen larmat om hur kvinnor tvingas föda barn under orimliga förhållanden för att det saknas utbildad personal.
”Läkaruppropet” lyckades på kort tid samla ihop 6 000 namn som en reaktion mot de ständiga effektiviseringar, som enbart lett till minskad tid för patienterna.
Berättelserna må variera men alla är överens om en sak – det handlar om ett systemfel i hälso- och sjukvården i dag. Socialminister Göran Hägglund kallar Läkaruppropets kritik för ”komplett nonsens”. Vi undrar vad Göran Hägglund har missat? Litar han inte på patienternas, de anhörigas och på personalens berättelser om bristerna i det system som han varit med och byggt upp?
För oss är det självklart att ta dessa signaler på allvar. Vi menar att det inte är något annat än ett politiskt misslyckande att sjukvården i dag ser ut så här. Ytterst är det de politiska besluten som lägger grunden till vilken sjukvård vi får.
Medellivslängden i Sverige är redan i dag bland de högsta i västvärlden. Det är en positiv utveckling, men det kommer samtidigt bli en stor utmaning för svensk sjukvård de kommande decennierna. Behoven av rehabilitering och förebyggande insatser kommer att öka samtidigt som den friska delen av befolkningen förväntar sig att snabbt få vård när man blir sjuk.
Hur möter vi då denna utveckling? Länge har svaret från Moderaterna varit att en fri etablering. Det vill säga marknaden ordnar en hög tillgänglighet för alla. Problemet med denna politik är att den inte styr efter behov, utan trycker undan de patienter som behöver vården allra mest samtidigt som den är kostnadsdrivande.
Vi menar att en hög tillgänglighet går att kombinera med uppdraget att ta hand om de svårast sjuka patienterna. Det är inte främst brist på resurser som är det huvudsakliga problemet i svensk sjukvård i dag. Snarare så är det en borgerlig övertro på marknadskrafterna och detaljstyrningspolitik som lett till den höga kostnadsutvecklingen och de styrningsproblem vi ser.
Under årets Almedalsvecka kommer Socialdemokraterna att arrangera ett seminarium om hur vi möter framtidens utmaningar inom hälso- och sjukvården. Tillsammans med Anders Ekholm från Socialdepartementet, Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting och Eric Erfors tar vi avstamp i ett antal frågeställningar under rubriken ”Högre skatt eller effektivare styrning – är mer pengar lösningen på sjukvårdens framtida utmaningar”.
Vår övertygelse är att vi måste se problemen för att hitta lösningarna. Utmaningen är att utveckla svensk sjukvård tillsammans med profession, experter och patientföreträdare så att våra skattepengar kan användas bättre, smartare och effektivare – för rätt vård, till rätt patienter, i rätt tid. Vi är bredda att anta den utmaningen.
Lena Hallengren, andre vice ordförande i Socialutskottet (S)
Helene Hellmark Knutsson, oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms län (S)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.