Införandet av studieavgifter för utomeuroperiska studenter har lett till ett fattigare universitetslandskap och är på sikt ett hot mot den nordiska modellen. Vi hoppas att Löfven tar sitt förnuft till fånga, skriver Magnus Nilsson (S-studenter) och Johan Büser (S).
Det är i dag få som tvivlar på den högre utbildningens roll i samhället. Trots detta väljer den borgerliga regeringen på flera punkter att minska ambitionerna på utbildningsområdet. Ett sådant område är införandet av studieavgifter i Sverige. En grundprincip i Sverige var länge att all utbildning, också på universitetsnivå, ska vara avgiftsfri. Den principen måste ligga fast. Detta måste även den socialdemokratiska kongressen slå fast då frågan behandlas på lördag.
Antalet personer som går vidare till högre utbildning efter avslutade gymnasiestudier blir allt fler. Det har sett ut så under decennier och även om trenden under den nuvarande borgerliga regeringen har inneburit en minskning är riktningen över tid tydlig. Framtidens arbetsmarknad kommer i allt högre grad att ställa krav på utbildning vid högskolor och universitet. Lärosätenas förmåga att tillhandahålla utbildning och forskning av världsklass är i detta avgörande och konkurrensen mellan olika universitet världen över är stenhård. Det internationella perspektivet är viktigt och därför måste vi under studietiden möjliggöra för ett ökat utbyte mellan lärosäten.
Sedan hösten 2011 har Sverige studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Detta innebär i korthet att varje student som kommer från ett land utanför EU/EES-området nu på egen hand ska bära sina studiekostnader. Alltså studieavgifter på i genomsnitt 70 000–140 000 kronor per läsår. Effekterna av reformen har inte låtit vänta på sig. Redan året efter införandet av avgifterna hade antalet utomeuropeiska studenter vid svenska lärosäten minskat med 79 procent.
Den kraftiga minskningen av utomeuropeiska studenter har inneburit ett fattigare universitetslandskap. Dels därför att många kurser som hölls på engelska nu läggs ned på grund av bristande studentunderlag, men framför allt eftersom det så viktiga utbytet mellan studenter från olika delar av världen nu uteblir. Sverige är ett exportberoende land och våra kontaktytor med övriga världen är helt avgörande för vår framtida välfärd.
Utan de kontakter studentutbyten på sikt innebär kommer hela vår nordiska modell att vara hotad. Från år 2000 till 2007 ökade studentrörligheten i världen med över 50 procent. Samtidigt rasar vårt eget utbyte. Toppuniversiteten i framför allt engelsktalande länder har högt uppsatta mål för ökat internationellt utbyte. Det är i ljuset av detta som Sveriges val att aktivt avskräcka en klar majoritet av våra internationella studenter framstår som mycket märkligt.
Inför den här veckans socialdemokratiska partikongress föreslår därför Socialdemokratiska studentförbundet, med starkt stöd från flera kongressdelegationer, att vi inför ett avgiftsfritt system för utomeuropeiska studenter. Dagens avgiftsystem har visat sig ohållbart om vi vill locka studenter från hela världen till våra lärosäten. Det är dags att ett nytt långsiktigt och hållbart system för utbyten måste arbetas fram. I ett sådant system måste vi säkerställa tre väsentliga delar:
- Vi måste ha metoder för att ett urval av de bästa studenterna antas till våra lärosäten och att dessa ges möjlighet att studera oavsett sin ekonomiska situation i hemlandet.
- Studierna ska leda till ett utbyte för såväl svenska som utländska studenter. Därför bör regler arbetas fram som garanterar att kurser och program alltid ges i en blandad studentgrupp där såväl svenska som internationella studenter aktivt deltar.
- Slutligen måste vi se över möjligheterna för de som önskar att stanna kvar efter avslutade studier för att arbeta, något som med dagens regelsystem är oerhört invecklat.
Svensk och nordisk syn på högre utbildning är att det är något som gynnar hela samhället och därför ska inte heller individens betalningsförmåga avgöra vilka som är mest lämpade att studera. Denna viktiga grundprincip har frångåtts vid införandet av studieavgifter för utomeuropeiska studenter och vi hoppas nu att socialdemokraternas partikongress, med partiordförande Stefan Löfven, i spetsen tar sitt förnuft tillfånga och tar ett första steg mot att skapa en långsiktigt hållbar studiemodell som garanterar att Sverige i framtiden ligger i framkant i utbytet gentemot vår omvärld.
Magnus Nilsson, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Johan Büser, ombud i Socialdemokraternas kongressdelegation från Göteborg
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.