Att regeringen öppnar för avgiftsbelagd universitetsutbildning är oacceptabelt, skriver Talla Alkurdi, förbundsordförande S-studenter.
Förra utbildningsministern Jan Björklund skickade strax innan sommaren en promemoria på remiss till svenska lärosäten. I den föreslogs en lagändring för att möjliggöra studieavgifter för svenska studenter som läser en utbildning som erhålls av ett svenskt lärosäte men som arrangeras i internationella samarbeten.
Då definierade utbildningsdepartementet om begreppet ”avgift” för att kunna låtsas som om de behåller avgiftsfriheten men samtidigt tillåta att avgifter tas ut från studenterna. Den borgerliga regeringen hade för avsikt att lagändringen skulle träda i kraft den 1 februari 2015.
Tyvärr har denna lagändring tagits med i den nya regeringens budgetproposition för 2015. Förslaget innebär att avgifter för utbildning som ges i samarbete med ett lärosäte utomlands inte längre bryter mot högskolelagens princip om avgiftsfri utbildning. Avgifterna får dock inte tillfalla det svenska lärosätet och inte avse den del av utbildningen som anordnas av ett lärosäte i Sverige.
För ett år sedan utredde Universitetskanslersämbetet (UKÄ) ett fall då studenter vid Uppsala universitet hade avkrävts en avgift för att kunna bli antagna till en utbildning som erhölls av universitetet i samarbete med ett utländskt lärosäte som tar ut avgifter. UKÄ konstaterade då:
”Denna regel är inte utformad som ett förbud för universitetet att ta ut avgifter utan som ett krav att utbildningen ska vara avgiftsfri för studenterna. Det spelar därför ingen roll att det inte är Uppsala universitet som tar ut avgiften. Studenterna måste betala en avgift för att antas till utbildningen och därmed strider förfarandet mot regeln om avgiftsfrihet.”
Vad som utgör en studieavgift ska utgå från kostnaderna för studenten och inte, som i budgetförslaget, definieras utifrån vilken aktör som tar emot pengarna.
Nu väljer regeringen att gå vidare med den förra regeringens förslag och ta ytterligare steg från principen om avgiftsfri utbildning. I Sverige har vi länge haft idén om att alla ska kunna studera vidare oavsett socioekonomisk bakgrund. Därmed ska all utbildning vara avgiftsfri.
S-studenter befarar att lagförslaget på sikt riskerar att göra att en större andel av de utbildningar som studenterna kan välja mellan i någon del blir belagda med avgifter. Risken finns också att lärosäten som anordnar utbildningar i samarbete med utländska lärosäten väljer bort att arrangera motsvarande utbildningar enbart i Sverige.
För oss socialdemokratiska studenter är detta ett oacceptabelt förslag. Alla studenter, oavsett ekonomiska villkor, ska ha möjlighet att delta i de gemensamma program som förslaget berör. Det är viktigt inte minst för att internationalisering är en viktig kvalitetsaspekt av den högre utbildningen och att tillgången till internationella erfarenheter inte ska avgöras av studentens ekonomiska förutsättningar.
Vi S-studenter anser att förslaget först måste genomgå en ordentlig och långsiktig konsekvensanalys där samtal förs med studentrepresentanter innan det överhuvudtaget kan tas några beslut för en sådan lagändring. En utredning bör även genomföras där man ser över hur internationellt samarbete kan utökas på ett sådant sätt att studenter inte blir avgiftsskyldiga.
Utbildning är och kommer fortsätta vara något oerhört värdefullt för det jämlika, demokratiska och utvecklingsinitierande samhället. Därför ska den vara avgiftsfri.
Talla Alkurdi, förbundsordförande S-studenter
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.