debatt Hittills i sommar har över 50 kvinnor hänvisats att föda utanför Stockholms läns gränser. Därför vill Socialdemokraterna satsa på fler barnmorskor och en bättre arbetsmiljö framför ytterligare skattesänkningar för de rika, skriver Anna Vikström, och Tara Twana, S-kvinnor.
Kvinnor har rätt att förvänta sig en trygg och säker förlossning, med inflytande över vården från graviditet till förlossning och eftervård. Det omfattar även var du ska föda eftersom det är en trygghet att veta att du är välkommen när det är dags.
Många kvinnor är oroliga för att inte få plats på den förlossningsavdelning som de önskat. Hittills i sommar har över 50 kvinnor blivit hänvisade till att föda utanför Stockholms läns gränser.
Det behövs fler förlossningsplatser i länet och bemanning för dessa. Därför vill Socialdemokraterna satsa på fler barnmorskor och en bättre arbetsmiljö framför ytterligare skattesänkningar för de rika.
Socialdemokraterna vill bland annat rädda 3000 förlossningsplatser genom att stoppa nedläggningen av förlossningen på gamla Karolinska.
Soicalstyrelsens rapport visar hur vården till kvinnor efter förlossning ser ut i Sverige idag och att det finns brister och behov av förändringar i vården.
Sverige har kort vårdtid efter förlossning jämfört med andra länder i EU och eftervården har brister.
Kvinnor kan ha både fysiska och psykiska hälsoproblem efter förlossningen: till exempel depression, amningsproblem och förlossningsskador.
Det är t ex inte lätt för de kvinnor som nyss fött barn att veta vart de ska vända sig för att få vård och stöd på kvällar och helger. Det är heller inte lätt att hitta vård för sena förlossningsskador eller depressioner efter förlossningen.
Vården i Stockholm har en brist på helhetssyn. Det är en direkt följd av 12 års privatiseringar och allianspolitik. Vård inom kvinnohälsoområdet är särskilt drabbat.
Vården före, under och efter förlossningen måste fungera. Vården måste vara sammanhållen och lätt att hitta.
Det ska vara enkelt att veta var du ska vända sig för vård och stöd efter hemgång men även en längre tid efter förlossningen. Vården ska vara anpassad utifrån dina behov.
Eftervård ska också kunna fås på olika sätt: t ex via besök, hembesök, telefon eller annan digital kanal samt ha sin bas i primärvården.
Det ska finnas betydligt bättre resurser för att åtgärda även sent upptäckta förlossningsskador.
För att det ska vara möjligt att satsa mer på kompetens och personal inom kvinnohälsan krävs ett maktskifte i Stockholms läns landsting.
Socialdemokraterna vill bland annat se en barnmorska per födande/förlossning och rädda 3000 förlossningsplatser genom att stoppa nedläggningen av förlossningen på gamla Karolinska.
Vi vill också se till att vårdens pengar satsas på just vård – inte på dyra välfärdsexperiment.
Stockholmarna betalar mest för sin vård men den är ändå inte bäst. Låt Stockholmsområdet, som har fantastiskt bra förutsättningar att ge den bästa vården, leva upp till sin potential. Ge Stockholms läns landsting ett nytt styre!
Anna Vikström är vice ordförande S-kvinnor Stockholms län
Tara Twana är vice ordförande S-kvinnor Stockholm.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.