Och några tips på hur du blir en bättre siffergranskare.

Så här i budgettider står sifferutspelen som spön i backen. Med alla nya förslag kan det vara svårt att få grepp om vad som är mycket eller lite, om det är en satsning eller besparing, eller hur förändringarna påverkar olika grupper.

Ett aktuellt exempel är det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag. Det infördes under pandemin och har hela tiden varit tillfälligt, oftast ett halvår i taget. Varje gång regeringen (såväl moderatledd som socialdemokratiskt ledd) bestämt sig för att förlänga tillägget har man presenterat det som en satsning. Så även i förra veckan. Särskilt förvirrande denna gång var att nivån på det tillfälliga bidraget sänktes, men det presenterades ändå som en satsning eftersom det inte är en ordinarie budgetutgift. Jag har svårt att tro att de berörda barnfamiljerna upplevde ett sänkt bidrag som en satsning.

På klimatsidan förekommer också en hel del siffror. Ett argument som regeringen använt till utbyggd kärnkraft är att det oljeeldade Karlshamnsverket behövt användas allt fler gånger, särskilt under energikrisen. Bara under 2022 uppgick koldioxidutsläppen därifrån till 171 000 ton. Det låter – och är förstås – inte alls bra, men siffran förtjänar ändå att sättas i perspektiv till regeringens övriga klimatpolitik. Den slopade reduktionsplikten ökade Sveriges koldioxidutsläpp med över 4 miljoner ton. Alltså mer än 23 gånger mer än utsläppen från Karlshamnsverket. När man nu höjer reduktionsplikten igen slår man sig på bröstet över att koldioxidutsläppen minskar med 500 000 ton. Men utsläppen är alltså fortfarande 3,5 miljoner ton högre än de var för ett knappt år sedan, innan reduktionsplikten sänktes för första gången.

Varje utspel har förstås sina egenheter, men några kritiska frågor att ha i bakhuvudet vid kommande utspel kommer här:

Hur många berörs och vad blir förändringen per person?
Härom veckan tillsatte regeringen en utredning om sänkt skatt på 1,6 miljarder kronor för riskkapitalister, 67 personer berörs. Samtidigt påverkar förändringen i det tillfälliga bostadsbidraget 100,000 barnfamiljer och sparar staten 900 miljoner kronor.

Hur står sig denna siffra mot historiska nivåer?
Kanske är det en höjning som sker efter en mycket större sänkning, som med reduktionsplikten.

En miljon hit, en miljard dit, hur stor är egentligen skillnaden?

Ibland presenteras en satsning på några miljoner lika stolt som en satsning på flera miljarder, men det är en enorm skillnad på en miljon och en miljard. En miljon sekunder motsvarar drygt 11 dygn, medan en miljard sekunder motsvarar 31 och ett halvt år. I kronor motsvarar Elon Musks förmögenhet på samma sätt ungefär 80 000 år.

Vad skulle motsvarande belopp kunna användas till?

Regeringens ytterligare höjning av jobbskatteavdraget och den slopade skatten på investeringssparkontot kommer, när de är fullt genomförda, kosta över 20 miljarder per år. Det är ungefär vad den årliga kostnaden att bygga nya stambanor skulle hamna på.

Man kan säga mycket med siffror, ibland gäller det att vara kritisk.