I science fiction-filmen Minority Report från 2002 spelar Tom Cruise en polisagent som med hjälp av synska ungdomar kan se vilka mord som kommer att begås i framtiden. Det räcker med en tanke om ett mord för att larmet ska ljuda. Så fort det händer rycker Cruises agentkaraktär och hans "Pre-Crime"-grupp ut för att gripa de blivande mördarna.
Det kan tyckas som att den verkligheten är långt från oss. Men i dag röstar riksdagen om Försvarsutskottets betänkande om signalspaning. Trots de justeringar som har gjorts i förhållande till den ursprungliga så kallade FRA-lagen, kvarstår grunddragen: myndigheter får rätt att massavlyssna medborgare för att någon gång i framtiden kunna förebygga brott. Verkligheten från Minority Report minus synska ungdomar plus klåfingriga myndigheter.
Det beslut som riksdagen antagligen fattar i dag är följden av det interna alliansbråket som rasade i FRA-lagens efterdyningar. De mest oppositionella riksdagsledamöterna fick försäkringar om stärkt integritet och nöjde sig. Hoppet ligger i att några modiga ledamöter ser igenom bluffen och röstar emot regeringen och försvarsutskottets majoritet i dag.
Det är svårt att se att det ska ske. Den här frågan är ännu ett exempel på hur alliansens småpartier får maka på sig när Moderaterna plöjer fram. Nu har en arbetsgrupp tillsatts med justitieminister Beatrice Ask (M) i spetsen, som fram till valet ska arbeta med "ett starkt skydd för individens integritet och rättssäkerhet". Om Moderaterna verkligen var intresserade av detta "starka skydd" skulle de inte ha drivit igenom FRA-lagen till att börja med.
Oppositionen har sagt att de vill riva upp FRA-lagen. Bara för att skapa en egen FRA-lag efter att en parlamentarisk kommitté har tittat på saken. Ingen tror väl att den kommittén kommer att besättas med riksdagsledamöter som i grunden är kritiska till signalspaning. Så även om detaljerna skiljer blocken åt, är grundfrågan densamma.
Människors personliga integritet och rätt att kommunicera elektroniskt utan myndigheters överinseende kommer att bli en allt större fråga på den politiska dagordningen. Det handlar inte bara om den svenska FRA-lagen, utan om förslag och förändringar som Ipred, telekompaketet, reglering av internet och kommuner som sätter upp filmkameror i tron att det förebygger brott.
Piratpartiet fick två procent i det tyska valet för några veckor sedan. Det är troligen bara början av piratrörelsens framgångar och de är ett direkt svar på den förda och av alla block samstämmiga politiken. Det enda riktiga är att riva upp FRA-lagen och att göra det på riktigt.
I filmen Minority Report segrar förstås rättvisan till slut. Gör den det i verkligheten?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.