Medan S i Europa krisar har Martin Schulz som blivande ordförande för SPD och kanslerskandidat fått både opinionssiffror och medlemstal att skjuta i höjden, skriver Christian Krell, chef för tyska arbetarrörelsens tankesmedja Friedrich-Ebert-Stiftung.
Den europeiska socialdemokratin är död. Åtminstone i djup kris. Det är inte bara Islands socialdemokratiska parti som uppvisar mindre än tio procents stöd i opinionen. I Nederländerna ligger PvdA på samma nivå och brittiska Labour och det franska socialistpartiet är djupt splittrade. Det stolta spanska PSOE ligger knappt under 20 procent medan det grekiska systerpartiet är nästan helt upplöst. Inte ens den socialdemokratiska förebilden i Sverige kan nå över 30 procent av rösterna i aktuella mätningar. Samtidigt hotar högerpopulister här i Sverige och i resten av Europa att ta traditionellt socialdemokratiska väljare.
Den som följt med i denna utveckling blir nog ordentligt förvånad över den senaste tidens utveckling kring den tyska socialdemokratin. Något har hänt. I Tyskland råder just nu en slags medial hysteri sedan Sigmar Gabriel meddelat sin avgång som partiledare och kanslerskandidat till förbundsdagsvalet i september.
Båda roller ska istället Martin Schulz ta över. Tyska medier reagerade mestadels euforiskt på den nye kandidaten, och landets ledande politiska tidskrift Der Spiegel har ikoniserat Schulz som »Sankt Martin« (svenska Sankt Mårten). Dock inte helt fritt från ironi såklart.
Ännu mer imponerande än den mediala reaktionen är stämningen inom det socialdemokratiska partiet SPD. När nomineringen förkunnades på huvudkontoret i Berlin rådde en eufori, entusiasm och optimism som man inte skådat sedan slutet på 90-talet. Enbart under den första veckan med Schulz som kandidat har SPD fått över 3000 nya partimedlemmar. Just nu är det svårt att hitta några spår av kris.
Enbart under den första veckan med Schulz som kandidat har SPD fått över 3000 nya partimedlemmar.
- Vem är då denne Martin Schulz?
»Mr. Europe«. Så kallas han ofta på grund av sina många år i Bryssels korridorer. Han har inte bara varit Europaparlamentets talman i flera år, utan även borgmästare i den lilla staden Würselen. Martin Schulz har aldrig tagit studenten men talar fem språk flytande.
Som politiker har han visserligen gjort en extrem karriär, men har samtidigt inte tigit om sina år som alkoholist. Schulz många livserfarenheter och många fasetter gör det möjligt för en bred väljarkår att relatera till honom som person.
Men även kritiska frågor har ställts: Borde han inte i egenskap av talman för Europaparlamentet varit mer kritisk mot Tysklands sparpolitik? Kan han, som högerfalangens kandidat, verkligen profilera SPD på ett bra sätt? Har Mr. Europe verkligen tillräckligt med erfarenhet av den tyska inrikespolitiken?
En sak är säker. I ett upphetsat politiskt debattklimat med ett högljutt högerpopulistiskt parti utgör Schulz som övertygad och övertygande europé och demokrat en tydlig antites till det högerpopulistiska AfD. Det är ingen slump att de första affischerna som dök upp på Schulz efter att hans kandidatur offentliggjorts var skapade efter Obamas numera ikoniska grafiska stil. Med texten MEGA, akronym för ”Make Europe Great Again” står Martin Schulz för allt det som AfD inte står för: social rättvisa, frihet, öppenhet, solidaritet och pro-Europa. Kort sagt, ett politiskt program mot populisterna i Tyskland, Europa och i världen.
- Kan Schulz vinna över Merkel?
Det ryktas om att nervositeten hos Merkel och Kristdemokraterna växer. Men hur ser Schulzs chanser att bli regeringschef verkligen ut? Rent teoretiskt blir det svårt. Aktuella opinionsmätningar pekar på att det tyska parlamentet kommer att utökas med två partier den 24e september genom det högerpopulistiska AfD och nyliberala FDP. Det stärker högerblocket. En röd-grön koalition som skulle kunna rösta fram Martin Schulz som regeringschef får det därmed svårare att lyckas.
Den positiva rapporteringen i media kring Schulz kommer troligtvis inte hålla i sig för evigt, och inte heller den snabba takt på tre till fem procent som SPD hunnit växa i opinionsundersökningar sedan Schulz nominerats kan förväntas ihållande. Framtiden är alltså fortfarande oklar.
Dock har nomineringen av Schulz visat att politik, opinion och majoritetsförhållanden aldrig är statiska utan till det yttersta dynamiska. Med ett motiverat parti, ett tydligt och profilerat valprogram och en karismatisk kanslerkandidat är den tyska socialdemokratins chanser att vinna valet de största på länge.
Detta gäller också för socialdemokratin i stort. Socialdemokratiska värderingar och idéer är i de allra flesta europeiska samhällen populära och efterfrågade.
Med autentiska och trovärdiga representanter, som kan tala folkets språk och som står för en populär, inte populistisk politik, kan socialdemokratin återigen bli en central politisk drivkraft i Tyskland, Sverige och resten av Europa!
Christian Krell är chef för tyska arbetarrörelsens tankesmedja Friedrich-Ebert-Stiftung i Stockholm.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.