Övergreppen på Västbanken blir fler och omvärlden måste reagera. 

Den 9 november 2023 fick fyrbarnsmamman Khitam Nimer sitt knä sönderskjutet av en israelisk prickskytt när hon var på väg till affären. Det var tidigt på morgonen i flyktinglägret al-Am’ari utanför Ramallah på Västbanken, och 57-åriga Khitam skulle köpa bröd i en affär längs lägrets huvudgata när hon blev varnad av några unga killar i en gränd att israeliska soldater fanns i närheten.

”Jag såg inga soldater eller hörde sammandrabbningar eller skott, vilket vanligtvis händer när det är en militär räd, så jag fortsatte att gå”, berättar hon i ett vittnesmål. ”Plötsligt kände jag att något slog mig under vänster knä. Det kändes som en elektrisk stöt. Inom några sekunder tappade jag känseln i benet. Jag hörde inte skottet eller såg vem som avfyrade det. Det var först senare som en av grannarna berättade för mig att han såg en krypskytt på taket av en byggnad mittemot moskén, som sköt mig på 50 meters avstånd.”

IDF bryter mot sina egna regler för när skott får avlossas

Samma morgon dödades 30-årige tvåbarnspappan Muhannad Jad al-Haq, han var på väg till jobbet vid sex-tiden på morgonen när han plötsligt blev beskjuten, han sköts i magen när han försökte ta skydd, och förblödde av sina skador.

Khitam Nimers vittnesmål har samlats in av den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter i Gaza, i Israel och på Västbanken.

B’Tselem har länge larmat om hur den israeliska försvarsstyrkorna IDF bryter mot sina egna regler för när skott får avlossas – open fire policy – på ockuperade områden. När israeliska säkerhetsstyrkor skingrar demonstrationer, genomför arresteringar, kroppsvisiteringar och husrannsakningar får de enligt reglerna använda skarp ammunition endast i två situationer: när de själva eller andra individer är i livsfara, om det inte finns något annat sätt att avvärja faran, och de får endast skjuta mot angriparna själva. De får också skjuta mot någons ben, om det krävs för att gripa en person, och först efter att de har skjutit varningsskott i luften, och endast när ingen annan riskerar att träffas.

”Dessa regler, avsedda att förhindra onödig skada på liv och lem, har misslyckats med att förhindra dödandet av tusentals palestinier på Västbanken och Gazaremsan”,

 

konstaterar B’Tselem.

Under de senaste månaderna har B’Tselem tvingats rapportera om en dramatisk ökning av antalet övergrepp. Mot Israels egna lagar, och mot internationell rätt som reglerar vad en ockupationsmakt får göra på ockuperat område. Övergrepp begångna av israeliska säkerhetsstyrkor – och beväpnade israeliska bosättare. I skuggan av Hamas blodiga attentat den 7 oktober och Israels militära krigföring i Gaza har militanta israeliska bosättare ökat sina attacker på palestinska byar och flyktingläger på Västbanken. Och attackerna har blivit allt dödligare, inte minst för att IDF enligt den israeliska tidningen Haaretz har delat ut 8 000 vapen till bosättarna för att de ska kunna försvara bosättningar mot angrepp när IDF:s egna soldater är upptagna i Gaza och längs gränsen mot Libanon.

”Att dra in i en palestinsk by nattetid, bränna, skjuta och förstöra är i praktiken inte straffbart”, som DN:s mångårige Mellanösternreporter Nathan Shachar konstaterar. Övergreppen sker framför ögonen på israelisk militär, som följer med bosättarna för att skydda dem, dock består militärförbanden ofta också av bosättare eller ultrareligiösa och B’Tselem har gång på gång dokumenterat hur soldaterna själva deltar i överfallen.

Nu har den amerikanska regeringen infört sanktioner mot medlemmar av bosättarrörelsen.

EU:s utrikeschef Josep Borell deklarerade redan i december att EU bör införa sanktioner, och Sverige har anslutit sig till ett förslag som innebär att extremistiska bosättare skulle få inreseförbud i EU och sina bankkonton och tillgångar i utlandet spärrade. Hittills har sanktionerna blockerats av Tjeckien och Ungern. Det är oacceptabelt.

Sanktionerna behövs nu, och de bör gälla även de extremistiska bosättarnas mest ledande företrädare: Israels polisminister Itamar Ben-Gvir och finansminister Bezalel Smotrich.