Politiker måste ta sitt ansvar för bostadsbyggandet. Hyresrätten får inte bli en lyxvara för de rika. Det skriver Seluah Alsaati.
Regeringens utredare Per Anders Bergendahl tycker han har gjort något bra när han presenterar sitt nya förslag. Det handlar om fyra lagändringar som bland annat innebär att bostadens läge ska få större betydelse för hyressättningen och att Hyresgästföreningen skulle få minskat inflytande. Den bruksvärdesprincip vi har i dag, som i alla fall till viss del håller hyresnivåerna i schack, skulle slopas. Men det är inte så många andra än Per Anders Bergendahl själv och en och en annan fastighetsägare som sluter upp i glädjen. I går släppte Hyresgästföreningen en rapport som visar att endast en av tio svenskar vill ha marknadshyror.
Jag själv bor i en av de få hyresrätter som finns kvar på Södermalm. Mina grannar på andra sidan gatan som bor i bostadsrätt har tagit miljonlån på banken för att kunna flytta dit. Jag är glad att jag inte behövt skuldsätta mig för livet för att ha någonstans att bo. Vi har en hyra på nästan tio tusen för tre rum och kök. Ingen vet exakt hur mycket hyrorna skulle öka om marknadshyror infördes. Men vi vet att de skulle höjas rejält. För oss skulle en alltför hög hyreshöjning innebära att jag, min sambo och vår lilla son inte skulle ha råd att bo kvar.
Per Anders Bergendahl vill se mer rörlighet på bostadsmarknaden. Det skulle han sannerligen få om folk tvingades flytta från sina hem på grund av höga hyreshöjningar. Men vad skulle det göra med vår storstad? Vi har de senaste åren redan bevittnat hur staden slitits itu. Högerpolitiken har bäddat vägen för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Storleken på plånboken har i allt högre grad börjat styra vem som kan bo var. Det är inte en utveckling vi bör fördjupa ytterligare.
I dag råder det bostadsbrist i varannan svensk kommun. Skulle hyresvärdarna få sätta hyrorna fritt efter tillgång och efterfrågan skulle vi få kraftiga hyreshöjningar på i stort sett alla orter i Sverige. Bostadsbristen gör att de privata hyresvärdarna skulle kunna ta ut höga marknadshyror och bostadsbolagen sälja dyra bostadsrätter. Varför skulle de då samtidigt bygga bort en bostadsbrist som de själva tjänar på?
Bostadsbristen beror inte på att hyrorna är för låga utan på att staten och kommunerna inte tar ansvar för att det byggs bostäder som unga och studenter har råd med. Ansvaret för bostadsbyggandet har helt lämnats till marknaden. Jag tycker att vi ska göra regeringens utredare föreslår. Fast precis tvärtom. I stället för att gå mot ännu högre hyror ska vi arbeta för att sänka hyrorna i nyproduktionen.
Det flesta kommuner äger allmännyttiga bostadsbolag. Det är ett värdefullt verktyg som kommunen kan använda för att styra byggandet. Kommunfullmäktige kan uppdra åt allmännyttan att bygga fler hyresrätter. Det är fullt möjligt för fullmäktige att ge riktlinjer för Svenska Bostäder, Järfälla Hus eller Sollentunahem att öka byggandet. Det går till och med att formulera ett uttalat mål om att produktionskostnaderna, och därmed hyrorna, ska hållas nere. Detta kan dessutom kombineras med en smart markpolitik. I dag säljs värdefull mark till högstbjudande. Kommunerna kan i stället ha markanvisningstävlingar och ställa villkor om maximal hyresnivå i nyproduktionen.
Sedan behövs det också fler statliga initiativ. Bostadsminister Stefan Attefall har tillbakavisat utredningen och säger att han inte vill införa renodlade marknadshyror eftersom det skulle skapa alltför stora sociala problem. Frågan är då om han även är beredd att agera. För om Stefan Attefall menar allvar med sin oro, borde han också ändra direktiven i utredningen. I stället för sida upp och sida ner med förslag om marknadsanpassning, borde det fortsatta utredningsarbetet ha sin utgångspunkt i att hitta fler verktyg för att öka nyproduktionen samtidigt som hyrorna hålls på rimliga nivåer.
Det är dags att sluta lämna walk-over i bostadsfrågan till marknaden. Politiker måste ta sitt ansvar för bostadsbyggandet. Hyresrätten får inte bli en lyxvara för de rika. Vi storstadsbor behöver är inte ökade boendekostnader. Vi behöver fler hyresrätter med rimliga hyror.
Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.