I Finland röstade över en miljon väljare på Pekka Haavisto, vilket fick svenska miljöpartister att jubla okontrollerat. Andra noterade en rekordstor seger för högerns Sauli Niinistö. Vi som följde presidentvalet från svensk horisont fick se en blandning av gammalt och nytt: Stor aktivitet i sociala medier, samt högtidliga rapporter om hur finländska medborgare utförde sin demokratiska rättighet på 35 olika platser i Sverige.
I Finlands östra grannland tillämpas dock en odemokratisk princip: ”Jag är ute när gumman min är inne”. Vladimir Putin vinner valet 4 mars och blir återigen Ryssland president. Nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev blir premiärminister. Bytt är bytt och presidentens mandatperiod utökas till sex år. Oppositionen stretar på med mod, uppgivenhet och ironi.
I Frankrike deltog 2 860 157 medborgare i andra rundan av socialistpartiets primärval. För att rösta krävdes ett bidrag på minst €1, samt att du bedyrade att du stödjer vänsterns värderingar. Resultatet blev ett tillskott till kampanjkassan, adresser till tusentals nya valarbetare, samt stor legitimitet till segraren François Hollande. Den första valomgången i presidentvalet hålls 22 april, men en andra omgång lär krävas 6 maj. Då kan Frankrike få en socialist som statschef som redan har utlovat att 50 procent av hans regering ska bestå av kvinnor.
I USA pågår Republikanernas primärval. Efter ett kontroversiellt beslut i Högsta domstolen 2010 är det fritt fram för företag, men även fackföreningar, att ösa pengar över den politiska processen. Regleringar anses strida mot konstitutionens första tillägg.
Resultatet har inte låtit vänta på sig. Bara i januari gav fem donatorer totalt $19 miljoner till de olika republikanska kandidaternas kampanjer. Summan utgjorde en fjärdedel av alla pengar som samlades in i presidentvalskampanjerna den månaden. Ett helt orimligt inflytande för ett fåtal.
Dessvärre används pengarna allt mer till smutskastning. För fyra år sedan utgjorde sex procent av alla reklamfilmer i republikanernas primärval attacker på andra kandidater. I det nu pågående primärvalet har siffran stigit till över 50 procent. Vad det innebär för den slutliga striden mellan president Obama och Romney – eller Rick Santorum – återstår att se.
Den senaste tiden har Dagens Arena rapporterat om den politiska utvecklingen i just Finland, Ryssland, Frankrike och USA – som samtliga är republiker där folket väljer sin statschef. Visst har processerna sina problem, men principen att en statschef ska väljas av folket är en självklarhet i en modern demokrati. För det är, med Hjalmar Brantings ord, ”befängdt och galet […] att en menniska som alla andra på det sättet skall lyftas öfver alla andra”.
Vi gratulerar naturligtvis kronprinsessan Victoria och prins Daniel, men väljer i övrigt att följa prinsens uppmaning om familjens behov av lugn och ro. Det passar oss utmärkt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.