Regeringen drar frågan om studenters rätt till sjukförsäkring i långbänk. I dag den 2:a mars har det gått två år sedan slutbetänkandet lämnades och ingenting har hänt, skriver Caroline Sundberg, ordförande, Sveriges förenade studentkårer och Malin Påhls, ordförande, Saco studentråd.
Sjukförsäkringssystemet för oss studenter är helt sjukt. Systemet har genom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen utretts. En utredning vars slutbetänkande lämnades till allmän beskådan den 2 mars 2015. Det är två år sedan. I två år har vi frustrerat väntat på en fungerande sjukförsäkring för alla studenter ska kunna sjukskriva sig när behovet finns.
Den 2 mars 2015 välkomnade vi i studentrörelsen den parlamentariska socialförsäkringsutredningen slutbetänkande. Dagens 30 karensdagar skulle övervägas om de kunde kortas ner till ett system mer likt det som gäller för arbetstagare. Dagens bristande utrymme för deltidssjukskrivning skulle åtgärdas och rehabiliteringsansvaret förtydligas.
Däremot skulle de föreslagna förändringarna enbart tillgängliggöras för de studerande med studiestöd. Något som skulle innebära att studenter som inte vill, kan eller har möjlighet till finansiering genom studiestöd inte skulle få tillgång till sjukförsäkringen. Utredningen lämnade alltså för två år sedan ett slutbetänkande där inkomsten skulle vara den bärande faktorn i tillgången till försäkringen och inte sysselsättningen – det vill säga studier.
Vi studenter kräver en frisk sjukförsäkring.
Den 2 mars 2016, ett år senare utan tecken på förändring. SFS publicerade då vad studentrörelsens önskade utfall i en fungerande socialförsäkring skulle kosta att implementera och upprätthålla. En kostnad om cirka 29 miljoner kronor. Kostnaden skulle kunna öka med 2-5 miljoner kronor de närmaste åren, eftersom fler studenter sannolikt skulle sjukskriva sig om förändringarna genomförs.
Det är inte stora summor i relation till vad det kostar för individen, samhället och lärosätena att studenter inte kan påbörja eller slutföra en högre utbildning. Breddad rekrytering är ett av regeringens mål och studenterna vill bli klara med sin utbildning. Brist på politisk vilja och driv från studenter är inte problemet. Problemet är snarare den i det närmaste obegripliga oviljan från regeringen att rikta en så liten mängd resurser till en så väsentlig åtgärd.
Den 20 september 2016 presenterade regeringen sin budgetproposition. I budgetpropositionens utgiftsområde 10 kunde vi läsa att »det är ett prioriterat arbete för regeringen att stärka studerandes skydd vid sjukdom« och att regeringen avser återkomma i frågan under mandatperioden. Avser återkomma i frågan under mandatperioden? Det har gått mer tid sedan slutbetänkandet lämnades än vad det finns tid kvar av den innevarande mandatperioden.
Om frågan är prioriterad för regeringen, sträcker vi gemensamt ut en hjälpande hand för att tillsammans finna lösningar och ett slut på denna långdragna vals.
Den 2 mars 2017, en påminnelse på tvåårsdagen, och en början på en dagordning till ett gemensamt möte där vi vill vi uppmärksamma regeringen på vad vi studenter kräver i en sjukförsäkring. En frisk sjukförsäkring:
Har maximalt 7 karensdagar, till skillnad från dagens system med en väntan på 30 karensdagar.
Ger oss en chans att vara sjukskrivna på deltid och gör det på så vis möjligt att komma tillbaka till studier.
Är inte kopplad till vår inkomstkälla, studiestödet, utan till vår sysselsättning studier inom högre utbildning.
Hur ska detta praktiskt implementeras? Det är vi mer än villiga att diskutera med er snart som möjligt, för oss är frågan prioriterad och bör inte vänta tills mandatperiodens slut.
Caroline Sundberg, ordförande, Sveriges förenade studentkårer och Malin Påhls, ordförande, Saco studentråd
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.