Familjepolitik som låser in småbarnsföräldrar i gamla könsnormer bidrar till skitliv. Det skriver Shadé Jalali, gästutredare Arena Idé.
Enligt SCB:s senaste arbetskraftsundersökning är det främst kvinnor som får jobben med lägst trygghetsfaktor: det vill säga tillfälliga deltidsjobb. Enligt en nyutkommen avhandling, Temporary work and illness av Anna-Karin Waenerlund vid Umeå Universitet, finns det ett tydligt samband mellan ohälsa och tillfälliga jobb. I dag ökar tillfälliga jobb parallellt med sjuktalen.
Att kvinnor får dra en tung last när det gäller det obetalda arbetet hemma sätter spår i arbetslivet och kan läsas i statistiken.
I dag arbetar var tredje kvinna deltid. Bland männen är siffran var tionde. De flesta av de deltidsarbetande kvinnorna uppger att de skulle vilja jobba heltid. 143 000 kvinnor uppger att de arbetar deltid på grund av att de tar hand om sina barn. Bland männen är det cirka 18 000 som uppger att de arbetar deltid av samma skäl.
Allt det här känner du kanske redan till. Men att deltidsarbetet påverkas av antal barn för män och kvinnor hade i alla fall jag inga siffror på innan.
Deltidsarbete blir vanligare ju fler barn kvinnor har. Om vi kollar på kvinnor som har ETT barn i ålder 1–2 år så arbetar 42 procent av gruppen deltid. Om kvinnorna har TVÅ barn i samma ålder så arbetar 47 procent och har kvinnorna TRE eller fler barn så arbetar 53 procent deltid.
För män är utvecklingen tvärtom. Ju fler barn män har desto mindre jobbar de deltid. I gruppen män som har ETT barn i ålder 1–2 år arbetar 11 procent deltid. Män som har TVÅ barn i samma ålder arbetar 9 procent deltid och män som har TRE eller fler barn arbetar 8 procent deltid.
Att ta hand om sitt hem och barn är inte att leva ett skitliv. Skitlivet finns snarare i de begränsningar som ojämlikheten skapar för kvinnor. Att inte kunna försörja sig på sin egen lön och vara beroende av sin partners lön är ett allvarligt bakslag för jämställdheten. Att acceptera att kvinnor systematiskt får jobba deltid och visstid och att män systematiskt får arbeta heltid och med fastanställning är att acceptera ett samhälle där kvinnor måste leva med en man för att kunna klara sig.
Familjepolitik som låser in småbarnsföräldrar i gamla könsnormer bidrar till skitliv. Nya jobb, oavsett arbetslöshetstal, är skitjobb så länge de inte också har ett folkhälsopolitiskt mål. De är skitjobb så länge de inte har ett genusperspektiv.
Det är dags att stoppa skitlivet!
Shadé Jalali, gästutredare Arena Idé. Författare till boken ”Stoppa skitlivet” tillsammans med Mats Wingborg
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.