Jag är provocerad av invandringsdebatten därför att den har fel fokus – till och med när den ska räkna på vinsterna med invandring.
Jag vet att jag inte är ensam om att bli provocerad av invandringsdebatten. Det som provocerar mig ytterst är dock det ständiga räknandet på invandringen.
När Migrationsverket “larmar” leder “larmet” snabbt till en debatt där politiker ska redovisa hur detta ska finansieras och gärna komma med några argument om varför vi behöver vara toleranta och “bekosta den ökade invandringen”. Och i bakgrunden har vi haft allianspolitiker som så fort tillfälle getts skyllt sina politiska tillkortakommanden – såsom misslyckad skolpolitik eller bristen på vettiga åtgärder för att minska arbetslösheten – på att många av de flyktingar som kommer hit är analfabeter och behöver särskilda insatser.
Arbetsgivarna använder sen dessa laddade förklaringar till att vilja skapa en låglönesektor bortom all anständighet för “alla de analfabeter” som inte får jobb på grund av att de saknar kompetens. Ett larm om ökade flyktingströmmar på grund av ökade konflikter i världen väcker i dag inte en debatt som handlar om humaniteten i flyktingpolitiken, utan en debatt om människors värde i rena pengar och vinning för den enskilda.
Jag är provocerad av invandringsdebatten därför att den har fel fokus – till och med när den ska räkna på vinsterna med invandring.
Frågan om vinster med invandring borde ställas till alla de (vita) svenskar som får jobb när Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, socialförvaltningen och alla deras underleverantörer behöver massanställa på grund av ökade flyktingströmmar. Visst är det härligt att fler får statliga och trygga jobb på grund av ökade flyktingströmmar?
Om vi nu måste fokusera på vinsterna borde vi titta på hur Migrationsverkets kostnader för asylboenden ökar lavinartat på grund av bristen på hyresrätter. De som gör vinst är alla (vita) som hyr ut sina villor, lägenheter eller rum till flyktingar till överpris och ibland i fruktansvärt skick.
Vinsterna finns också inom den blomstrande svenska lätt-vapenindustrin. Små och lätta vapen, såsom revolvrar, maskingevär, pansarvärnsvapen och bärbara luftvärnssystem är den vapentyp som är vanligast i dagens väpnade konflikter. Ju fler konflikter i världen desto mer jobb åt den svenska (vita) befolkningen och pengar in i den svenska skattekistan som sen kan (i bästa fall) fördelas till olika välfärdsreformer.
För visst är det härligt och leva i ett land med (nästan) gratis sjukvård, varmt hem och rena gator? Och nu när vi har det så fint här så är det väl klart att krigets offer ska få komma hit och vara med på kalaset.
Ska vi prata om vinster med invandring ska vi titta på faktiska siffror som exempelvis OECD visar. Kall och torr fakta från OECD visar nämligen att Sverige kort och gott hör till de länder som kan konstatera en nettovinst med invandring. Nettovinsten räknas ut genom att jämföra vad invandrare betalar i skatter och sociala avgifter med vad de kostar i främst sociala bidrag. För Sveriges del innebär samhällsvinsten cirka hundra euro per invandrarhushåll och år.
Men jag vill inte prata om vinster. Av samma anledning som jag anser det vara fel att prata om vinster med jämställdhet anser att jag att det är fel att prata om vinster med invandring. Och precis som det är fel att “räkna” på huruvida jämställdhet, som är en demokratifråga, skulle generera ökade vinster för samhället så är det fel att fokusera på vinster med invandringspolitik.
Det är fel därför att alla som har någon vidare kunskap om invandringen vet att Sverige självklart vinner på invandring.
Därför är det obehagligt när Fredrik Reinfeldt känner att han behöver vädja till folkets välvilja. Det är obehagligt när debatten handlar om att tolerera de som kommer hit när vi i stället borde diskutera konsekvenserna av vår succéartade vapenexport. Vi borde prata om hur flykting- och invandringspolitiken ska bli mer human och hur vi kan påverka för att ta bort taggtrådarna från fort Europas portar så att de som flyr krig och förföljelser inte ska behöva stånga sig blodiga och mista sina liv mot fortens portar.
Vi har helt enkelt inte råd att inte ändra kurs.
Shadé Jalali, utredare och författare till boken Stoppa skitlivet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.