Sverige går fel i kampen mot rasism
debatt Förra veckan hölls FN:s konferens mot rasism, Durban IV. Mötet bojkottades av 37 länder, däribland Sverige. Regeringen bör dock tänka om, menar fem debattörer.
debatt Förra veckan hölls FN:s konferens mot rasism, Durban IV. Mötet bojkottades av 37 länder, däribland Sverige. Regeringen bör dock tänka om, menar fem debattörer.
ledare Sverige är det enda land i Norden där de som arbetar inom äldrevården tvingas till en karensdag vid sjukdom.
fredagskrönikan Med filmen om Sparks lär bröderna Mael äntligen få sitt fulla erkännande. Det är en tröst för alla som kämpar på, tycker Jonas Nordling.
ledare En fällande dom mot Ann-Sofie Hermansson hade fått svåröverskådliga konsekvenser för yttrandefriheten och riskerat att kortsluta viktiga delar av den offentliga politiska debatten.
ledare Regeringen vill ge fler som går gymnasieskolans yrkesprogram behörighet till högskolan. Det är en efterlängtad brytning med den tidigare liberala utbildningsministern Jan Björklunds politik.
debatt I en tid då barn och ungas läsande minskar behövs fler initiativ som sätter frågorna kring litteratur och läsande på den nationella agendan, skriver Socialdemokraternas ledamöter i riksdagens kulturutskott.
debatt Trots att anställningsvillkoren i välfärden är en högaktuell fråga på nationell nivå är verkar inget hända i kommunerna. Nu är det hög tid att investera för framtiden och säkra kvalitet och kompetensförsörjning, skriver Mirja Räihä, ordförande för LO-distriktet i Stockholms län.
ledare Helgens tyska val påminner om att vägen till regeringsmakten går via koalitioner och kompromisser. Särskilt i vår mer fragmentiserade politiska tid.
debatt Sverige är enda landet i Norden där tobak är tillåtet i skolan. Den svenska allmänheten är dock positiva till en lag om tobaksfri skoltid och tillsammans kan vi kräva detta av våra kommuner och politiker, skriver Helen Stjerna från A Non Smoking Generation.
ledare Med ett förslag om »frival» i avfallshanteringen kan kommunerna tvingas släppa kontrollen över en verksamhet som behöver en sammanhållen planering. Att avreglera och privatisera blir dyrt för både hushållen och miljön.
ledare Olaf Scholz är mer än en kandidat som vunnit när andra gjort bort sig. Han har gått till val på ett program som haft en stark social profil.
ledare Trots ledningens seger på centerstämman har en riktningsförändring skett i svensk politik. Nu kan lobbyister och friskoleföretag inte längre avfärda kritiken som ”vänster”.
Krönikan Pensionen framställs allt oftare som ett livsvarigt stipendium eller riskkapital för den seniora karriärdrömmen. Utifrån ett sådant perspektiv är det lätt att negligera att pension är uppskjuten lön, skriver Håkan Svärdman.
söndagskrönikan Vi har hamnat i en situation där det är möjligt att anklaga muslimer för vad som helst, och det kommer repeteras tills den allmänna uppfattningen är att det är sant, skriver Tanvir Mansur.
debatt Idag är det FN:s dag för avskaffandet av kärnvapen. Alltmedan kärnvapenstaterna spenderar miljarder på massförstörelsevapen står omvärlden och ser på, skriver Läkare mot Kärnvapen och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.