Populism så in i Norden
Håkans HÖRNA Dagens Arenas politiske redaktör Håkan A Bengtsson skriver om veckans händelser och icke-händelser i den politiska världen. Den här gången om nordism och populism.
Håkans HÖRNA Dagens Arenas politiske redaktör Håkan A Bengtsson skriver om veckans händelser och icke-händelser i den politiska världen. Den här gången om nordism och populism.
debatt Antalet dödade och våldsutsatta kvinnor i nära relationer borde ha väckt ett ramaskri för längesen. Att vända utvecklingen kräver både skärpta straff, stärkta kvinnojourer och prat om samtycke, skriver Lisa Nåbo, polisstudent och förbundsordförandekandidat till SSU.
fredagskrönikan Väljarna är inte längre särskilt intresserade av bostadspolitik. Trots att den är full av lockande gåtor, skriver Jonas Nordling.
ledare Storklubbarnas hot om att bilda en egen liga höll bara i ett par dagar. Men försöket visar på att fotbollen är en globaliserad underhållningsindustri, där pengar kommit att bli styrande i allt för stor utsträckning.
debatt Symtomen för långtidscovid liknar i stort de som gäller för kroniskt trötthetssyndrom, och båda drabbar i stor utsträckning kvinnor i arbetsför ålder. Pandemin ger en viktig möjlighet för forskning som kan öka kunskapen om de här tillstånden, skriver Sven Britton, professor i infektionssjukdomar.
krönika Barnkonventionen är svensk lag sedan över ett år tillbaka. Samtidigt får Sverige kritik för hur barn i isolering behandlas, skriver Jehna Al-Moushahidi.
ledare Riksrevisionen har kritiserat systemet med ersättningar per diagnos, eftersom det leder till diagnosinflation. Trots det fortsätter flera regioner med modellen.
ledare Navalnyj och Krim. Många jämför situationen mellan Ryssland och omvärlden nu med kalla kriget. Men krisen blir bara hetare. Frågan är om någon kan kyla ned relationerna och i så fall vem?
debatt Tusentals kvinnor lever gömda och deras liv begränsas varje dag medan förövaren går fri. Nu är det hög tid att det politiska pratet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra övergår i operativa insatser, skriver Unizon, riksförbund för över 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer.
debatt Jag och Reformisterna delar delvis syn på betydelsen av offentliga styrmedel. Men jag håller fast vid att skattemedel bäst används till att förbättra vård, skola och a-kassa om vi vill motverka att människor känner otrygghet inför klimatomställningen, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
krönika Det är svårt att leva upp till de allt högre kraven på kunskaper i svenska. Vill stat och regering sätta press på individer så behöver man också möta det med resurser, skriver Jehna Al-Moushahidi.
ledare När föräldrar vill att deras barn bara ska ha kompisar med hög social status gör de både sig själva och barnen en otjänst. Ändå motverkar riksdag och regering lek och samarbete redan från början.
debatt Lyssna på sjukvårdens anställda, öka resurserna till akutsjukhusen och bryt den ledarskapskultur som värnar en budget i balans mer än patienterna, skriver Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (V) Region Stockholm.
kolumnen Regeringen vill bygga nya stambanor för höghastighetståg. Men riskerar att få opinionen emot sig. Lösningen är en politik som får järnvägen att fungera i hela Sverige, skriver Jonas Sjöstedt.
debatt Klimatkrisen kan inte lösas genom att enbart sätta ett pris på koldioxid och regulativa åtgärder. Smarta och riktade offentliga investeringar är också nödvändiga för att skapa en effektiv grön omställning, särskilt om den ska gynna alla samhällsgrupper, skriver Reformisterna i en replik.