Glaciärraset en del av klimatkatastrofen
ledare Den kollapsade glaciären i Himalaya är bara ett av tecknen på dramatiska klimatförändringar i världen. Men många kommer smygande istället för som plötsliga katastrofer.
ledare Den kollapsade glaciären i Himalaya är bara ett av tecknen på dramatiska klimatförändringar i världen. Men många kommer smygande istället för som plötsliga katastrofer.
gästkrönika Just nu väljer tusentals niondeklassare sitt framtida gymnasieprogram. Men många av dem kommer vilseledas och därmed underkännas i onödan, skriver gymnasieläraren Henrik Lundgren.
ledare I Skottland växer opinionen som vill se självständighet från Storbritannien. I ett sammanhang där Skottland samtidigt vill vara en del av EU behöver inte nationalismen vara trångsynt och destruktiv.
Krönika Korttidspermitteringarna har frigjort tid för nästan 600 000 personer. Samtidigt har färre fått kompetensinsatser, trots enorma utbildningsbehov. Detta var en av de viktigaste frågorna i LAS-förhandlingarna och därför vilar ett stort ansvar på regeringen och parterna, skriver German Bender.
ledare Många arbetsgivare anställer personal på timkontrakt med motiveringen att de är outbildade. Det leder till att det blir lönsamt för arbetsgivare med tillfällig personal. Strategin borde vara den omvända, att även ge outbildade schyssta villkor.
Söndagskrönika Tondövt, osolidariskt, otroligt eller i linje med vad EU kan lagstifta om? Reaktionerna på EU-kommissionens förslag om lagstadgade minimilöner spretar. Men vi vet att om saken testas i EU-domstolen så är von der Leyens löften inte någon garant, skriver Anna Danielsson Öberg.
ledare Regeringens utredning föreslår lagkrav om bemannade skolbibliotek. Samtidigt lämnas utrymme för "särskilda skäl". Risken blir att detta används som kryphål för att slippa.
debatt Många stockholmare bor i hyresrätt, och i synnerhet många kvinnor. Det finns en enkel anledning: kvinnors ekonomi tillåter inte alltid stora bostadslån, skriver Lisa Palm (Fi).
ledare Han är definitivt inte politiskt korrekt. Men i det ryska sammanhanget verkar Aleksej Navalnyj vara precis den blandning av hård retorik, kärlek till Ryssland och demokratisk kravställare som faktiskt kan få folk att ge sig ut på gatorna för att demonstrera.
debatt Än har inga reaktioner från ungmoderater hörts angående partiledarens öppnade dörr för samarbete med SD. Är skattesänkningar viktigare än att stå upp för grundläggande principer, undrar tre företrädare för SSU.
Fredagskrönikan Jonas Nordling har tröttnat på den nutida nazidebatten, låter en rapportör från 1933 komma till tals och därefter en klassisk svensk trasproletär. Du kan aldrig ana vad som hände sen.
ledare När SKR och snart sagt alla regioner utan större framgång jobbat för att få ned kostnaderna för nätläkare drar Region Västra Götaland nu den enkla slutsatsen: Om det inte är värt pengarna behöver vi inte köpa. Win-win, or no deal, som det heter i managementlitteraturen.
Kolumnen Socialdemokraterna ägnar sig åt en sorts voodoopolitik där de skäller på arbetskraftsinvandringen, men samtidigt bara låter problemen rulla på. Jag hoppas att regeringen nu pratar med oppositionen, skriver Jonas Sjöstedt.
debatt Det hänsynslösa utnyttjandet av människor och välfärdssystem måste stoppas. För att det ska vara möjligt måste vinsterna i välfärden stoppas och regelverket kring arbetskraftsinvandringen reformeras. Om S vill agera på riktigt måste de skrota flera av punkterna i januariavtalet, skriver ledande företrädare för V.
gästkrönika Det är dags att välja läger. Protestera, reagera och agera. Starkt och tydligt. Men med värdigheten i behåll, skriver Semanur Taskin.