Falska toner från studieförbund
Fredagskrönikan Studieförbundens bristande kontroll har hamnat i fokus. Men några av fuskarna imponerar på Jonas Nordling.
Fredagskrönikan Studieförbundens bristande kontroll har hamnat i fokus. Men några av fuskarna imponerar på Jonas Nordling.
Ledare Kooperativ och socialt ägda företag missgynnas av banker och vid offentlig upphandling. En förändring av reglerna skulle bidra till ett mer demokratiskt Sverige.
Ledare Ebba Busch och hennes KD har läst slutsatser från en gammal nedlagd utredning. Det är svårt att undgå intrycket att de ständiga hänvisningarna till utredningen syftar till att skyla över Kristdemokraternas ansvar för situationen inom svensk äldreomsorg.
debatt Försäkringskassans styrning måste förändras. Vi föreslår därför en utomstående granskning av myndigheten, skriver Vänsterpartiets Ida Gabrielsson och Johanna Eliasson.
debatt Allmänheten har ett intresse av att journalister kan göra sitt jobb. Annars kommer sådana uppgifter som lyfts fram i dokumentären om Estonia förbli okända. Och vem tjänar på ett sådant samhälle, undrar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.
ledare Fattigdomen ökar i nästan alla länder. Det är nytt. Vad ingen däremot blir överraskad av är att de rika bara blir rikare. Men opinionsmässigt verkar det faktiskt ut som vi närmar oss en vändpunkt.
ledare Det tar inte längre tid för arbetslösa att hitta nytt arbete om ersättningsperioden i a-kassan förlängs. Det visar en ny studie, som därmed kullkastar ett antagande som länge dominerat nationalekonomin och politiken.
debatt Även de som har det allra svårast har rätt att gå i skolan För att lyckas med det behöver vi elevassistenter med rätt förutsättningar att utföra sitt arbete, skriver Lisa Bondesson och Sofia Lindqvist från Kommunal.
kolumnen Regeringen skulle kunna få igenom mandatperiodens sista budget även utan Liberalerna. Men då krävs en betydande vänstersväng jämfört med Januariavtalet, skriver Jonas Sjöstedt.
debatt Om handelns gröna omställning ska få folkligt stöd behöver den ske på ett rättvist sätt. Ansvar och kostnader kan inte helt vältras över på kunderna. Inte heller genom att arbetstagare riskerar utslagning från arbetsmarknaden, skriver förbundsordförandena för Handels och Unionen.
ledare Ett möjligheternas fönster har slagits upp i Ryssland. Putin kommer att göra allt för att stänga det igen.
krönika Bilden av Sverige är motsägelsefull. Å ena sidan ses vi av andra och av oss själva som ett genomreglerat land – å andra sidan som alldeles för oreglerat för att stoppa coronapendemin. Det är hög tid för självrannsakan, menar German Bender.
Söndagskrönika Mängder av konspirationstroende amerikaner sörjer över den uteblivna sista minuten-kupp som kunde ha förhindrat att Joe Biden svurit presidenteden. Vissa känner sig lurade, andra tror att "stormen" kommer den fjärde mars. En sak är dock säkert – anhängarna har inte försvunnit bara för att deras man i Vita Huset har lämnat, skriver Jonas Cullberg.
Gästkrönika Sverige har varit förskonat från krig och samhällskriser. Har svenskarna den mentala motståndskraft som krävs för att hantera nuvarande och kommande utmaningar? Under pandemin bör vi alla ta tillfället i akt och försöka stärka vår resiliens, skriver Lisa Bjurwald.
debatt Coronakommissionens dom över svensk äldreomsorg är hård. Nu behövs rejäla resurstillskott. De hittills beviljade extra statsbidragen är långt ifrån tillräckligt för att rädda äldreomsorgen, skriver företrädare för PRO Stockholms län och PRO Kultur Stockholm.