Våga fråga om vem som slog
ledare Frågan som är så svår att ställa måste bli den mest självklara. Först då kan vi få stopp på våldet mot kvinnor.
ledare Frågan som är så svår att ställa måste bli den mest självklara. Först då kan vi få stopp på våldet mot kvinnor.
Gästkrönika Den nya LAS-uppgörelsen har väckt stor uppmärksamhet. Men få av kommentatorerna tycks ha fattat vad som stod på spel, skriver Robert Björkenwall.
Söndagskrönika Nu håller vi ut och firar världens tråkigaste jul och nyår. Veronica Palm micrar en lussekatt och finner lite tröst i att restriktionerna levandegör julens grundtanke i sin renaste form: omtanke om varandra. Och att lucialjuset kommer i form av vaccin.
debatt Regeringen hävdar att den nu anslår extra mycket resurser de närmaste åren för särskilda åtgärder, som ska gå till de som behöver mest stöd på arbetsmarknaden. Vi ser inte att pengarna går till det, svarar Britta Lejon och Åsa Johansson från fackförbundet ST.
Krönika Marknadens djurhållning skapar fler virus och pandemier. Det är omoraliskt, kortsiktigt och farligt, skriver Max V Karlsson.
debatt Idag är det fem år sedan Parisavtalet undertecknades. Avtalet gav oss ett mål för klimatarbetet. Men det krävs större insatser för att infria detta åtagande och Sverige har sin del av ansvaret, skriver Peter Wulff och Gösta Alfvén.
ledare Mönstret är att anställda får lägre lön och mer otrygga jobb efter privatiseringar och bolagiseringar. Men på Infranord har de anställda försvarat sina villkor. Åtminstone fram till nu.
kolumnen Det är frågan som vägrar dö. Det är frågan där partierna och väljarna går i otakt. Det är frågan där Sverige har den mest extrema samhällsmodellen i världen. Det är frågan om vinster i välfärden, skriver Jonas Sjöstedt.
ledare Rökning är ett av våra största hälsoproblem, och det är i ökande grad kopplat till klass. Men klassklyftan vad gäller hälsa får inte hindra politiken från att bekämpa problemet med aktiva åtgärder.
Krönika Snart ska vi reflektera över allt som har hänt 2020, och fira det när klockan slår tolv på nyårsafton. Men för första gången är det ingen som har något att fira. I sin sista krönika för skitåret 2020 ser Tanvir Mansur ljuset i att ingen är ensam i att må dåligt just nu.
debatt Det är inte huruvida utjämningssystemet är tillväxthämmande som behöver ses över. Det som saknas är ett system som ger likvärdig service i hela landet. Som utjämnar mer och där staten tar ett större ansvar än i dag, skriver Vänsterpartiets Ulla Andersson och Ilona Szatmari Waldau.
debatt Tänk dig att du är utsatt för hot, kontroll, kanske även våld av din partner. Och när du väl bestämmer dig för att söka hjälp hos myndigheter möts du av misstro, fördomar och kanske till och med diskriminering. Tyvärr är det en verklighet för alltför många, och det måste ändras, skriver Zenobia Rizvi.
ledare Chefen för FN:s matprogram använder ordet »katastrof« för att beskriva läget år 2021. Trots att vaccin är på väg, väntar krig, svält och flykt för människor i stora delar av världen, vilket förvärras av en accelererande klimatkris.
Gästkrönika Under ett halvår fick sex intagna män, alla dömda för grova brott, lära sig uttrycka känslor i skrift. Magnus Utvik, som ledde skrivcirkeln, berättar om vad som hände inne på anstalten.
ledare När Moderaternas Kristina Axén Olin får frågan varför friskolor inte kan drivas utan att gå med vinst, blir svaret undflyende. Kanske för att det inte finns några rimliga argument för vinster i skolan.