Orbán har en läxa att lära USA
debatt Försvarare av amerikansk demokrati skulle ha något att lära av att studera hur Orbán lyckades ta makten över den ungerska staten, skriver före detta Fidesz-politikern Zsuzsanna Szelényi.
debatt Försvarare av amerikansk demokrati skulle ha något att lära av att studera hur Orbán lyckades ta makten över den ungerska staten, skriver före detta Fidesz-politikern Zsuzsanna Szelényi.
Krönika I Sverige avfärdas ofta tidiga rapporter om missförhållanden som konspirationsteorier, spridda av rättshaverister. Covid-19 har visat hur felaktig och skadlig den attityden kan vara. För det är i sociala medier, via medborgarjournalistik och andra oberoende initiativ från civilsamhället som bristerna i den svenska pandemihanteringen först har uppdagats, skriver Lisa Bjurwald.
ledare Nooshi Dadgostar fick en lysande start med det högsta stödet som V haft i SCB:s mätningar sedan 2004. Nyckeln till ett stärkt stöd för Socialdemokraterna ligger förmodligen i att också driva trygghetsfrågor.
replik Studenthälsan i Stockholm är mer än en samtalsmottagning, vi arbetar framförallt förebyggande och har även en viktig roll i det systematiska studiemiljöarbetet, skriver verksamhetschef Ingemar Dahlgren i sitt svar till studentkårerna.
Krönika Smittspridningen är stor på arbetsplatser men knappt något har förändrats för hundratusentals arbetare. Vad förväntas de göra, undrar Max V Karlsson.
debatt Tre av fem lärare vittnar om högre bortfall av flickor i skolan efter covid-19, enligt ny undersökning. Samtidigt befaras kraftiga nedskärningar i utvecklingsländers utbildningsbudgetar i spåren av pandemin. Nu krävs både globala kraftsamlingar och lokala insatser, som bland annat hindrar att fler flickor gifts bort, skriver Jennifer Vidmo från ActionAid Sverige.
ledare Förskola är bästa sättet att ge barn chans att klara sig bra, inte bara i skolan utan även resten av livet. Då måste vi ha råd att investera i den personal som ansvarar för Sveriges framtid.
ledare En färsk rapport om gymnasieelevers inställning till facket borde få larmklockorna att ringa hos alla fackförbund. Att ursäkta nedgången i organisationsgrad med att vi har en större andel tillfälliga jobb håller inte.
Krönika Det nya medieprojektet Bulletins medarbetare har långa karriärer inom PR, lobbying, politik och media. Det handlar knappast om några underdogs, skriver Max V Karlsson.
debatt Om målet verkligen är minskad segregation så kan lösningen knappast vara att alla ska kunna välja sina barns skola. Det är dags att börja diskutera hur vi istället kan fasa ut det så kallade fria skolvalet, skriver företrädare för Socialdemokratiska skolföreningen.
debatt En fungerande studenthälsa är avgörande för att studenter ska få stöd här och nu, men också en väg till vidare vård. Idag är inte bara tiderna för få och kunskapen för liten, Studenthälsans uppdrag är också så otydligt att studenter bollas mellan allmän vård och Studenthälsan. Så kan vi inte ha det, skriver Linn Svärd och Sofia Holmdahl.
ledare Det räcker inte att passivt försöka skydda svenska företag mot omvärldens konkurrens. Det kräver ett nytt sätt att se på teknikutveckling, och på förhållandet mellan marknad och stat.
söndagskrönikan Trots att hans föräldrar gjorde allting rätt, blev Bengt separerad från sina kompisar mitt i skolgången. Så fungerar politiska idéer i verkligheten: inte som man tänkt sig, skriver Åsa Plesner.
debatt FN:s konvention om förbud mot kärnvapen har nu ratificerats av 50 länder. Men även Sverige borde göra det. Inte minst ur ett moraliskt perspektiv utifrån kristen etik, skriver nätverket Svenska präster och pastorer mot kärnvapen på första advent.
Ledare Vita Huset trummar in budskapet att det förekommit valfusk. Men det räckte inte med att slänga ur sig att det förekommit en »nationell konspiration«. Trumps försök till statskupp har kommit av sig.