Åternationalisera bilprovningen!
Gästkrönika Avregleringen av bilprovningen är ett av de märkligaste politiska besluten under de senaste decennierna. Det menar professor Lennart Erixon efter egen empirisk undersökning i ämnet.
Gästkrönika Avregleringen av bilprovningen är ett av de märkligaste politiska besluten under de senaste decennierna. Det menar professor Lennart Erixon efter egen empirisk undersökning i ämnet.
ledare Statsministern och regeringen kan inte göra allt, och vi kommer inte att få en ny förvaltningsmodell i julklapp. Men det vi har rätt att önska oss är att alla som har möjlighet att ta ansvar gör det.
debatt Föreningslivets bidragskrav blir allt flera, inte minst från elitidrotten. Därför måste samhället ställa krav på mottagarna som innebär insyn och öppenhet i klubbarnas ekonomi, skriver Bengt Olof Dike.
Söndagskrönikan Amerikanerna var inte överens om mycket i presidentvalet. Men i en fråga verkar landet enas allt mer: en uppmjukning av narkotikalagarna blev resultatet i flera delstater, skriver Jonas Cullberg.
ledare SD-anknutna tankesmedjan Oikos och nu ett nytt medieprojekt från den konservativa högern. Det är tydligt att den intellektuella högern vill förändra våra värderingar på djupet och flytta kulturkonservatismen in i finrummen.
Kolumnen Jonas Sjöstedt efterlyser ett socialistiskt reformistiskt massparti, med djup förankring i fackföreningsrörelsen, som gör och menar det man säger. Och föreslår därför en fusion.
debatt Kriget i Västsahara har åter blossat upp. Sverige kan spela en nyckelroll genom att till slut verkställa riksdagens beslut att erkänna Västsahara som stat, skriver Lena Thunberg.
debatt Att många dödsfall i covid-19 kunnat undvikas om patienterna skickats från äldreboenden till sjukhus är en beskrivning som saknar evidens. Det har bidragit till obefogad oro hos äldre och anhöriga och dessutom försvårat för beslutsfattare att göra öppna prioriteringar, skriver läkaren Eric Bertholds.
fredagskrönikan Vem trodde att schweizerost var ett framgångsrecept i kampen mot coronaviruset? Men på Nya Zeeland har detta varit del av strategin, noterar Tanvir Mansur.
debatt Idag är det Barnkonventionens dag. En konvention som nu varit lag i Sverige sedan årsskiftet, vilket ställer än högre krav på efterlevnad. Och det behövs. Inte minst i narkotikadebatten som alltför ofta tillåts sakna ett barnrättsperspektiv, skriver Mona Örjes och Peter Moilanen.
ledare Ovanpå coronapandemin och klimathotet, står vi inför en ny annalkande finanskris – om vi inte agerar. Lösningen stavas högre skatter på den finansiella sektorn.
debatt En köksfläkt som låter lika högt som en byggarbetsplats. Det är vad Bezunesh tvingats leva med dygnet runt i sin hyreslägenhet utan att få problemet åtgärdat. Hur kan det vara tillåtet att en hyresvärd får agera så i Sverige, undrar Clara Lindblom (V).
ledare Konflikten om Cypern är i högsta grad levande och för Turkiet är landet allt viktigare ur strategisk synpunkt. Frågan är om turkcyrioternas sviktande stöd för Erdoğan kan driva fram en turkisk annektering.
ledare Med alltjämt sviktande opinionssiffror utkämpar Liberalerna en inre strid om vilket politiskt block de ska luta åt. Frågan är om något av alternativen kommer att hjälpa partiet att vinna tillbaka väljarna.
debatt Om COP26 hade ägt rum som planerat hade politikerna med största sannolikhet än en gång misslyckats. EU:s jordbrukspolitik blottlägger den politiska oviljan att nå Parisavtalet. Matsuveränitet måste finnas med i framtida nationella beslut om klimatåtgärder. Jordbruket kan inte längre lämnas utanför, skriver representanter för Framtidsjorden.