Meritokratins makt och misslyckande
Krönika I de flesta demokratier är meritokratin en allmänt hyllad princip och en grund för hur samhället ska fungera. Det var emellertid inte meningen när begreppet myntades, skriver German Bender.
Krönika I de flesta demokratier är meritokratin en allmänt hyllad princip och en grund för hur samhället ska fungera. Det var emellertid inte meningen när begreppet myntades, skriver German Bender.
ledare Kamala Harris har lyft frågor om offentlig sjukvård, höjda löner och starka fack. Men hon har också varit tuff i frågor som rör brott och straff.
debatt Inom kort lägger Stockholms stad sin budget för nästa år. Det är en vattendelare som visar vilken väg huvudstaden väljer att gå. Om det inte görs en ordentlig satsning på skolan så kommer vi som samhälle få betala dyrt i framtiden, skriver Kadir Kasirga (S).
LEDARE Bara den som är ointresserad av jämställdhetspolitik kan tycka att familjeveckan är feltänkt. Om ett par andra justeringar införs samtidigt kan resultatet av familjeveckan bli både mer jämlikhet och mer jämställdhet.
debatt Kristallnatten 9 november 1938 visade hur frustration över försämrad ekonomi med skicklig propaganda kunde styras mot en viss grupp. Men en så förödande strategi kan bara lyckas om de som kan förebygga och förhindra det låter det ske, skriver Maria-Pilar Reyes.
kolumnen Intresset för drottning Kristina är hett av flera skäl. Men det är märkligt att vår tids populärkultur har förvandlat henne till en queer-hjältinna – eller hjälte, skriver Ulrika Kärnborg.
Ledare Demokrater som jublar idag verkar framför allt glädjas åt att slippa Trump, snarare än att knyta förhoppningar till Biden. Vad Biden och Harris anser vara viktigast och vad som är möjligt att driva igenom återstår att se. Men för tillfället bör vi glädja oss.
söndagskrönikan Även om förhandlingarna om morgondagens anställningstrygghet är avslutade betyder inte det att frågan är avförd. Tvärtom, nu väntar ett minst sagt komplicerat utredningsarbete. Och många frågetecken återstår att räta ut, menar Anna Danielsson Öberg.
debatt Att sätta företag i konkurs för att på brottsligt sätt tillskansa sig pengar från fordringsägare och lönegarantisystem är ett utbrett problem inom byggsektorn, skriver Byggmarknadskommissionens utredare Hans Jeppson och efterlyser åtgärder.
LEDARE Val vinner man genom politik som skapar en armkrok mellan arbetar- och medelklass. Som prioriterar den fackliga organiseringen. Och som ger löntagare konkret makt. Det gäller så väl i USA som i resten av väst.
Kolumnen I Finland och Danmark kan socialdemokratiska statsministrar vara ganska nöjda med politiken när de får förhandla till både vänster och höger. Och kompromissen blir ofta något som Socialdemokraternas väljare känner igen. Jonas Sjöstedt räknar med samma utveckling i Sverige.
fredagskrönikan Även om det ser ut som om Donald Trump inte blir kvar som USA:s president så har svenska politiker en hel del att lära av hans framfart, skriver Anders Jonsson.
Ledare Med undantag av lättnaden för kroniskt sjuka har regeringen gjort på stället halt i frågan om sjukförsäkringen. Man har inte avsatt de pengar som skulle behövas och man gör inte de genomgripande förändringar som systemet kräver för ge sjuka trygghet.
debatt Sverige saknar särskild lagstiftning för sociala företag, har inte särskilda skattelättnader och dessutom en underutvecklad finansmarknad för att stötta start av nya sociala företag. Vi förväntar oss att regeringen nu ser till att vi kommer ikapp resten av EU inom denna viktiga sektor, skriver nio företagsledare.
LEDARE När staten släpper ansvaret för arbetsmarknadspolitiken plockas AF-skyltarna ner där de behövs som mest. Samtidigt som marknaden tillåts reglera fattigdomen, så att lönerna sänks och anpassas till utbudet.