Folkbildningen bibehåller vårt demokratiska samhälle
Ledare Det är synd – och farligt– att inte fler rasar över att Sverigedemokraterna, men också Moderaterna, vill göra stora neddragningar i något av det svenskaste vi har – folkbildning.
Ledare Det är synd – och farligt– att inte fler rasar över att Sverigedemokraterna, men också Moderaterna, vill göra stora neddragningar i något av det svenskaste vi har – folkbildning.
debatt Det är dags för ett nytt socialt kontrakt som utgår ifrån individens skyldighet att bidra till ett samhällssystem som tar de ekologiska gränserna på allvar. Staten bör i sin tur garantera att det sätts ett tak på hur jordens resurser ska kunna användas för befolkningens välbefinnande, skriver Jayeon Lindellee och Max Koch.
Ledare Trots att klyftorna i Sverige växer och så gott som alla partier tycker det är problematiskt så klagas det på att lönerna för »enkla jobb« inte är tillräckligt låga. Det finns två vägar för att integrera nyanlända, ingen av dem är sänka löner.
debatt Om ett konservativt block tar makten i Sverige kommer Sverigedemokraterna lägga vantarna på kulturen. I sin höstbudget vill de banta kulturen med nästan en halv miljard och från folkbildningen ta nästan en hel. Den som har makten över kulturen i ett samhälle kan ta makten över det politiska medvetandet, skriver Lawen Redar och Mike Enocksson.
ledare Valet i Wien är ett av de första större valen som genomförs sedan europeiska samhällen drabbades av coronaviruset. Enligt det preliminära valresultatet är socialdemokraterna valets segrare.
debatt Den amerikanske presidentens insjuknande i covid-19 blixtbelyser hotet från kärnvapnen. Donald Trump behandlades med ett starkt kortisonpreparat som har känslan av upprymdhet som vanlig bieffekt, vilket presidenten visade tecken på. Samtidigt hade han full tillgång till koderna som kan utlösa ett kärnvapenkrig.
Krönika Allt fler pratar om ojämlikhet. Men nästan ingen pratar om varför. Det beror kanske på att den nya jämlikhetsvurmen till stor del drivs av oro inför framtiden – inte av självupplevd fattigdom, skriver German Bender.
söndagskrönikan LAS-frågan är på väg att bli en politisk mardröm för januaripartierna. Utvecklingen visar att deras inblandning i fack och arbetsgivares förhandlingar har förvärrat en redan svår situation, skriver Anna Danielsson Öberg.
debatt Skolans verksamhet handlar numera mer om börsnoteringar och vinstuttag, än om jämlikhet och kunskap. Vi vill stoppa vinsthets och betygsinflation. Men till att börja med måste det bli självklart med samma offentlighetsprincip för friskolor som för kommunala.
EU-krönikan Det är egentligen bara en sak Europaparlamentet kräver av ledamöterna, och det är att de dyker upp några dagar i månaden och röstar. Vilket inte alla tycks klara av, skriver Susanna Kierkegaard.
ledare Biden leder stort i opinionsmätningarna och Trumps hårdföra försök att hålla sig kvar vid makten ter sig alltmer desperata. Om han förlorar makten är det inget som hindrar att han ställs inför rätta och det luftslott av ekonomisk framgång han byggt upp kan spricka.
fredagskrönikan De sociala mediernas affärsidé är att förändra vad du gör, hur du tänker, vem du är. Kanske behövs det mer regleringar kring hur bolagen får använda vår information, skriver Tanvir Mansur.
ledare För relativt friska storstadsinvånare verkar det väldigt lockande att logga in på en vårdapp och få svar direkt. Då gäller det att ha i åtanke hur de privata appläkarna dränerar vården på resurser - resurser som behövs till äldre och multisjuka.
debatt De senaste dagarna har 17 folkvalda socialdemokrater arresterats i Turkiet. Vi kräver att EU agerar mer kraftfullt, skriver Socialdemokraternas Johan Hassel och Serkan Köse.
ledare Det förslag till ny migrationspolitik som nu går ut på remiss innebär att Sverige sällar sig till länder med kortast uppehållstillstånd och där det blir svårast att få permanent uppehållstillstånd. Att så många som möjligt svarar på remissen blir avgörande för asylmottagandets framtid.