Världens viktigaste jobb ger svältpension
Ledare Ett pensionssystem som ger Sverige högst andel fattiga pensionärer i Norden behöver knappast värnas, utan reformeras.
Ledare Ett pensionssystem som ger Sverige högst andel fattiga pensionärer i Norden behöver knappast värnas, utan reformeras.
debatt Trots Stockholms starka ekonomi saknas både personal och platser i förlossningsvården. Nu kräver vi att Region Stockholm slutar experimentera med vården på ett sätt som går ut över våra kroppar, skriver Milla Järvelin och Hanna Kretz från Avantgarde unga S-kvinnor.
söndagskrönikan Högskoleprovet är ett viktigt verktyg för att motverka social snedrekrytering. Att nu låta lärosätena avgöra om det kan genomföras eller ej är fel väg. Bara demokratin och politiken kan ta det ansvaret, skriver Veronica Palm.
debatt Ursula Von de Leyen vill ge EU en starkare och mer enhetlig röst ut i världen. Hon måste då inse att det finns starka intressen i såväl medlemsstaterna som Bryssel som tolkar geopolitik mycket annorlunda än hon gör, skriver Jeremy Shapiro.
Ledare Det blev inga överraskningar när utredningen om så kallat äldre-RUT presenterade sina förslag i onsdags. Det som gör utredningen intressant är att den närmst är en katalog av argument emot sina egna förslag.
Fredagskrönikan Det är lättare att prata om klaner för att göra frågan om gängkriminalitet till en fråga om invandring. Om problemformuleringen kan leda tanken dit, så blir svaret ofta att stoppa migrationen och att ta in fler poliser. Vi håller på att kriminalisera folkgrupper, skriver Tanvir Mansur.
Ledare Britterna har lämnat EU, men fortfarande kvarstår en viktig pusselbit. En existensiell fråga för så väl EU som för Storbritannien och Boris Johnsson: utformningen av handelsrelationen. Konsekvenserna är svårförutsägbara. Bland annat för att det på ena sidan förhandlingsbordet sitter en populist.
Ledare Det är genant att höra moderatledaren med brösttoner anklaga regeringen att göra för lite för att komma åt gängkriminaliteten. Politiken måste jobba både lång- och kortsiktigt. Det har S fattat – bara de inte glömmer bort preventiva insatser.
debatt Vad man än må förebrå Julian Assange och hur man än ställer sig till honom så gäller ändå: Behandlingen av honom är ett lackmustest för den demokratiska rättsstaten, skriver Günter Wallraff och Sigmar Gabriel.
debatt Migrationskommittén har lagt ett förslag som syftar till att skapa en långsiktig, rättssäker, hållbar och human lagstiftning som fungerar även i framtiden - men i vems framtid? Förslaget skulle vara en katastrof för barn på flykt, något som Migrationskommittén är väl medvetna om, skriver representanter för nio ideella organisationer.
Ledare Om nästa val leder till en högerregering kommer public service-medierna skäras ned rejält. Eller som Kristdemokraterna uttryckt saken: Krimskramset kommer plockas bort.
debatt EU:s asylpolitik har misslyckats. Branden i det omtalade flyktinglägret Moria gör det övertydligt. Om den politiska viljan nu inte räcker till så är det upp till oss medborgare att göra vår röst hörd, skriver Hanne Martinek från Refugees Welcome Stockholm.
LEDARE En uthållig coronapolitik kräver att bördorna fördelas mer jämlikt mellan åldersgrupperna. Då funkar det inte att så många medelålders och så få 70-plussare har makt över äldres villkor under pandemin.
ledare Den franska ekonomen Thomas Piketty kritiserar Sverige för att ha avskaffat arvsskatten. Han har helt rätt.
debatt De politiker som på allvar vill göra Sverige till ett tryggare land bör också intressera sig för pojkars läskunnighet och skolresultat, skriver Liberala Kvinnors Cecilia Elving och Jessica Johnson.