Gör gymnasiets yrkesprogram mer attraktiva
ledare Gymnasieutredningen vill att staten ska få en ökad kontroll över dimensioneringen av gymnasieskolan. Det är rimligt, men minst lika viktigt är att göra yrkesprogrammen mer attraktiva.
ledare Gymnasieutredningen vill att staten ska få en ökad kontroll över dimensioneringen av gymnasieskolan. Det är rimligt, men minst lika viktigt är att göra yrkesprogrammen mer attraktiva.
debatt Med ett Kina som utgör ett större hot mot den globala friheten och stabiliteten än någonsin tidigare, måste vi stå upp för Tibet. Annars riskerar vi att återigen överraskas av en global kris, skriver fyra ledande kristdemokrater.
krönika Krutröken har knappt lagt sig efter LAS-utredningen förrän det nu är dags för arbetsmarknadens aktörer att ladda om i skyttegravarna. Utredningen om a-kassan lär leda till ytterligare en politisk strid, spår German Bender.
SÖNDAGSKRÖNIKAN Vreden som får människor runtom i världen att trotsa pandemins uppställda regler har aldrig handlat bara om polismorden. Ytterst gäller det vem som tillåts leva, vem som tillåts ha smärta, och vem som tillåts dö. Fanny Nilsson synar rasismen i vården.
gästkrönika Det är ingen myt att friskolorna dränerar den kommunala skolan på resurser och resursstarka elever. Detta står svart på vitt i offentliga handlingar, som är tillgängliga för alla att läsa, skriver Linnea Lindquist.
debatt När sjukvården måste prioritera coronapatienter är det en ren anständighetsfråga att de som får sina operationer framflyttade inte samtidigt blir utförsäkrade från sjukförsäkringen. Det skriver Annelie Karlsson, gruppledare för (S) i riksdagen och Rikard Larsson, vice ordförande (S) i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Fredagsversen Borgfreden är över när coronakrisen blivit mer vardag. Gamla bekanta dyker upp, noterar vår versmakare Mats Nörklit.
ledare Rasismen är ingen värdering, utan en maktstruktur som systematiskt underordnar människor. Och den är tätt sammanflätad med kapitalismen.
debatt Socialdemokraterna är bland världens bästa samhällsbyggare, men i migrationsfrågor riskerar vi att glömma bort en av våra styrkor, nämligen helhetsperspektivet på samhället och förmågan att bejaka människors inneboende drift till utveckling genom samarbete, skriver Ulf Bjereld.
ledare Trots att inga nya bevis presenteras, har den nya Palme-utredningens huvudpersoner återupprättat Sveriges förtroende för poliskåren med ett sakligt utredningsarbete. Tyvärr kan det inte reparera slarvigheten under de första åren.
debatt Liksom att vi inte accepterar smittspridning av covid-19, är det orimligt att acceptera utsläpp av fossilt koldioxid som är på väg att ha ännu större effekter på global hälsa. Resurser för omställning finns. Med ändrad attityd kan vi klara omställningen, skriver Läkare för Miljön.
ledare Efter månader av distansundervisning har många i »generation corona« tappat hoppet om en ljusnande framtid, innan den ens har börjat. Nu måste generation vuxen ta sitt ansvar.
vardagskrönikan Efter veckor i isolering på grund av coronasymptom känner sig Mi Lodell som en yster ko på kosläpp. Som samtidigt har brottats med alla sina flyktmekanismer.
debatt Vårens fjärr- och distansundervisning har inneburit ett stort kunskapstapp där alla elever drabbats och de svagaste förlorat mest. Att då ge utökade möjligheter till fjärrundervisning i skolan är en riskabel väg att gå, skriver ordföranden för Lärarnas Riksförbund och Sveriges elevråd.
ledare Den politiska högeroppositionen låtsas nu veta exakt hur coronakrisen borde ha hanterats och vilka insatser som borde gjorts långt tidigare. Det är tystare från M, SD och KD när det gäller vad som borde göras här och nu. Beteendet imponerar inte.