Ny LO-ledning beredd att ta fajten
ledare Nu visar tiotusentals nya medlemmar i facket och flera hundra tusen till i a-kassan hur oerhört starkt behovet av trygghet är. Det bör ge den nya LO-ledningen råg i ryggen inför de tuffa tider som väntar.
ledare Nu visar tiotusentals nya medlemmar i facket och flera hundra tusen till i a-kassan hur oerhört starkt behovet av trygghet är. Det bör ge den nya LO-ledningen råg i ryggen inför de tuffa tider som väntar.
Fredagsversen Hur blir det när pandemin äntligen är över? Vår versmakare Mats Nörklit har en aning.
debatt Coronakrisen innebär att hela världens ögon är riktade mot forskningen. Det är en chans att visa på dess överlägsenhet gentemot de falskheter som hotar dess rykte, skriver Marja Makarow.
debatt Försäkringskassan sågar förslagen till en ny sjukförsäkring. Vi har svårt att förstå myndighetens onyanserade och svepande kritik, skriver företrädare från LO, TCO och Saco.
ledare Coronapandemin har visat sig vara svår att placera in i populismens standardmall, och både Trump och Bolsonaro brottas med svikande väljarstöd. Men ökad ojämlikhet och osäkerhet efter pandemin kan göra att pendeln svänger igen.
EU-krönikan I Ungern monteras demokratin ned steg för steg. Så varför tillåts Viktor Orbán fortsätta vara med i Europaparlamentets största grupp, ta emot feta EU-checkar och fatta gemensamma beslut? Svaret finns hos partier som Moderaterna och Kristdemokraterna, menar Susanna Kierkegaard.
ledare När kampen för att hitta ett vaccin mot corona trappas upp finns en risk att marknadskrafter får styra. Nu krävs att världen förmår samarbeta för att såväl fattiga som rika länder får tillgång till vaccin.
debatt Det finns en utrensningskultur inom Miljöpartiet, där de som drabbas är rättslösa, skriver Kurdo Baksi.
debatt För de som redan innan pandemin haft begränsad tillgång till viktiga samhällstjänster, såsom finansiella tjänster, har krisen slagit extra hårt. Det är hög tid att bankerna tar ansvar för tillgängligheten på de digitala plattformar som en majoritet av kunderna nu är beroende av, skriver fem studenter vid Handelshögskolan.
Paulo Robertos självömkande efter att ha blivit påkommen med att köpa sex, kan inte dölja den totala bristen av empati för den vars kropp han har köpt. Nu är det dags att värna de utsatta kvinnorna.
debatt Regeringen vill inte utvärdera den nuvarande narkotikalagstiftningens effekter. För mig som socialdemokrat är denna signal- och symbolpolitik främmande, skriver Johan Gynnhammar.
Krönika Det som behövs om vi ska ta oss ur krisen med en starkare och mer jämlik arbetsmarknad är inte förment futuristiska förslag som basinkomst eller gigekonomi, skriver German Bender.
ledare Att gå från oljeknarkande till hållbar energiförsörjning och produktion kräver handling. Sjukdomsinsikt måste motsvaras av kollektiva reformer och löften bortom enskilda länder.
SÖNDAGSKRÖNIKAN Den fackliga trenden tycks ha vänt i Sverige – fler och fler ansöker nu om fackligt medlemskap och hoppet om starkare fack lever. Samtidigt pågår en helt annan utveckling på många håll i Europa som innebär dramatisk facklig försvagning, skriver Anna Danielsson Öberg.
debatt I Stockholm med över 100 utförare av hemtjänst varav närmare 90 är privata kan en biståndsbedömare ha mer än 50 utförare att ha kontakt med. Detta kan vara en bidragande faktor till att fler blivit smittade i Stockholm än i övriga landet, skriver Peter Lorentzon.