Bryt äldres digitala utanförskap
debatt Äldres ofrivilliga ensamhet riskerar att eskalera under krisen. Samtidigt lever många fortfarande i ett digitalt utanförskap. Därför borde kommuner erbjuda äldre IT-stöd, skriver Elinor Odeberg.
debatt Äldres ofrivilliga ensamhet riskerar att eskalera under krisen. Samtidigt lever många fortfarande i ett digitalt utanförskap. Därför borde kommuner erbjuda äldre IT-stöd, skriver Elinor Odeberg.
Fredagsversen Region Stockholm med finansregionråd Irene Svenonius (M) säljer Bromma sjukhus till ett privat bolag, Vectura, som anlitar före detta sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). De båda moderaterna har kompat ihop förut, noterar vår versmakare Mats Nörklit.
Debatt Vårdpersonal har länge larmat om orimliga arbetsförhållanden och tvingas nu till extrema uppoffringar. Nätverket Socialistiska vårdarbetare presenterar här ett trestegsprogram för att lindra effekterna av pandemin.
ledare Att Stockholm stads »krispaket« till kulturutövarna består av en omfördelning av befintliga medel kan inte beskrivas som annat än ett hån. Om politiker inte inser att kulturen inte fungerar som andra branscher kommer oersättliga värden att gå förlorade under pandemin.
debatt Vi kan inte låta Ungern använda pandemin som täckmantel för att nedmontera grundläggande rättigheter. Denna kris kan och ska hanteras inom ramarna för ett demokratiskt styrelseskick, skriver EU-parlamentarikern Evin Incir (S).
ledare När nya siffror visar en överrepresentation av coronasmittade i fattiga och invandrartäta områden vill vi gärna hitta en kulturell förklaring. Men nu behövs istället en rejäl klassanalys. Den förklarar både hälsotillstånd och varför vissa har svårare att självisolera sig.
debatt Coronakrisen visar på ett stort behov av kollektivt ansvar, och röster höjs för tydligare gränser för den privata sektorn. Vi har sett det förr, skriver historikerna Magnus Linnarsson och Mats Hallenberg.
ledare Det finns ingen anledning att tro att regeringen har dolda avsikter med sitt förslag att tillfälligt öka den egna makten för att hejda smittspridning. Men ur ett demokratiskt perspektiv är det ett stort steg i fel riktning – och sannolikt onödigt.
DEBATT Kvinnodominerade yrkesgrupper inom vård och barnomsorg hyllas just nu enormt. Glöm inte bort deras slit även när krisen är över, skriver Cassandra Solback.
Ledare Plötsligt går det inte längre att rekrytera utländska säsongsarbetare. Det har skapat en kris inom den gröna näringen och skogsbruket. Bättre villkor för de anställda behövs för branschernas långsiktiga överlevnad.
Ledare Nu, liksom under trettiotalets ekonomiska katastrof och efter andra världskrigets avgrundsdjupa mörker, är det staten och det offentliga som kallas in för att hålla pandemin stången.
debatt Förslagen i stödpaketet skulle leda till att en större andel arbetslösa kan få ersättning. Men paketet handlar istället mest om bättre villkor för den allt mindre grupp arbetslösa som redan nu kan få ersättning, skriver Bo Jangenäs och Berndt Molin.
SÖNDAGSKRÖNIKAN Det kräver enorm finkänslighet att ställa om till katastrofvård och samtidigt upprätthålla normalitet. Det finns en stor risk att vi både under- och överreagerar, skriver Fanny Nilsson i en rapport från vardagen som läkare i coronakrisens Stockholm.
Ledare När bristen på skydd mot coronasmittan hotar liv och hälsa är det försent att ångra den kortsiktighet som avskaffade Sveriges krisberedskap. Vid nästa kris ska vi ha lärt oss att värdera vår framtid högre.
Debatt För att vi ska klara coronakrisen krävs en faktabaserad rapportering som uppmuntrar oss till fortsatt eget ansvar, inte den alarmism, som pockar på auktoritära åtgärder, som har fått grepp i sociala och traditionella medier, skriver allmänläkaren Lars-Bertil Arvidsson.