Pensionstillägget riskerar hela systemet
debatt Det pågår en allt mer uppskruvad politisk process som kan få omvälvande effekter på vårt allmänna pensionssystem redan nästa år, skriver Håkan Svärdman.
debatt Det pågår en allt mer uppskruvad politisk process som kan få omvälvande effekter på vårt allmänna pensionssystem redan nästa år, skriver Håkan Svärdman.
ledare Statsministern hade ett bistert budskap i sitt tal till nationen. Krisen kan komma att pågå under lång tid. Men om vi mobiliserar hela samhället mot smittspridningen kan ekonomin ställa in sig på övervintring. Inte fritt fall.
debatt Det är ett omöjligt krav på lärarna att bibehålla samma kvalitet i undervisningen när skolorna håller stängt. Elevernas rätt till kunskap måste få väga lättare, och lärarnas rätt till en hållbar arbetsmiljö tyngre i vågskålen, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.
söndagskrönikan I Donald Trumps favoritkanal Fox News hörs nu plötsligt helt nya budskap om coronaviruset, konstaterar Jonas Cullberg.
debatt På Gazaremsan har hittills ingen smittats av covid-19. Men om smittan tar sig in kommer den dra fram som en löpeld. Många invånare har redan ett försämrat immunförsvar. Dessutom har USA:s beslut att dra in bistånd förvärrat den humanitära situationen, skriver Fredrik Wadman.
ledare I en sevärd dokumentär om Hillary Clinton tecknas bilden av varför det aldrig blev någon presidentpost. Att hon är kvinna och feminist spelade troligen en inte oviktig roll.
Fredagsversen I ett läge när hela omvärlden fokuserar på pandemin, har Rysslands president Vladimir Putin säkrat sin maktställning på hemmaplan. Den ryska författningen ändrades nyligen på rekordtid, Putin kan nu sitta som president så länge han lever. Vilket inspirerat vår versmakare Mats Nörklit.
fredagskrönikan Effekten av corona kan innebära stora politiska systemskiften i ett högt tempo. Det skakar under våra fötter, men vi vet ännu inte omfattningen av skalvet, skriver Mats Wingborg.
Åtgärderna mot coronaviruset är exceptionella och de ekonomiska krispaketen saknar motstycke. Samtidigt inträffar den nya krisen i ett uselt internationell samarbetsklimat.
ledare Att hantera en pandemi är en komplex uppgift som kräver sakkunskap. Därför är det olyckligt när opinionsbildare vill väcka misstro mot svenska myndigheter och tycker sig veta bättre om hur krisen bör hanteras.
debatt Socialdemokratin måste våga visa mod, både när det gäller försvar av Januariavtalet och i efterspelet av corona-krisen. Den enda rimliga slutsatsen är att centralisera och avprivatisera sjukvården, samt att återförstatliga apoteken, skriver Gustav Björklund Larsen.
ledare Äldreomsorgen fyller en central funktion i hanteringen av coronaviruset. Men otillräckliga resurser har redan innan pandemins utbrott lett till överbelastning i sjukvården.
slutreplik Branschorganisationen Svensk Fågel har bemött min text om djurindustrins roll i pandemier. De ifrågasätter ”starkt de felaktigheter” som radas upp i artikeln, utan att kunna peka på ett enda faktafel, skriver Fanny Nilsson.
ledare Med regeringens nya krispaket på 300 miljarder kommer många färre att förlora jobbet. Men de med lägst inkomster och mest otrygga anställningar drabbas värst, och måste också kunna få ekonomiskt stöd.
debatt Utöver krispaket och extrabudgetar för näringslivet behövs nu en statlig insats för att stärka hemtjänst och äldreomsorg. Där finns den yrkesgrupp som på allvar kan avlasta sjukvården, skriver Johan Enfeldt.