Skilda världar mellan unga män och kvinnor
ledare Därför är det inte konstigt att Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans får över 50 % bland män 18–29 år i Novus februarimätning.
ledare Därför är det inte konstigt att Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans får över 50 % bland män 18–29 år i Novus februarimätning.
versen När det offentliga sparar ned på äldrevård kan lösningar väntas komma från oväntat håll, tänker Mats Nörklit.
debatt Med ökade klassklyftor har följt en allt större klyfta mellan hur nöjda människor är med sitt liv och hur mycket oro de känner. Personer med låg utbildning och låg inkomst är mindre nöjda och mer oroliga än de med hög inkomst, vars välbefinnande har ökat, visar ny statistik från LO.
Ledare Det några decennier gamla pensionssystemet har i praktiken havererat. Det står klart efter tingsrättsdomen som friade fondbolaget Allra från att ha snott åt sig pensionsspararnas pengar och sedan det avslöjats att AP-fonderna placerat miljarder i skatteparadiset Cayman Islands och i fossilbolag. Nu får det vara slutduttat, nu krävs en total omgörning av pensionssystemet.
debatt Ska opinionstrenden vända måste Socialdemokraterna säkra välfärdens framtid och presentera en vision om hur det gemensamma återigen kan stärkas, skriver Fredrik Strelert.
Ledare Tyskland är ett allt mer splittrat land. Å ena sidan en framrusande högerextremism som genererar terror, våld och mord. Å andra sidan visar valet i Hamburg att olika progressiva schatteringar står sig starka. Tyskland ömsar skinn, osäkert till vad.
debatt Arbetet med att skapa ett samhälle som främjar hälsa och motverkar arbetsrelaterad stress kräver politisk vilja, och investeringar i välfärden. Om arbetsrelaterad stress klassas som allmänfarlig sjukdom kan incitamenten dessutom få starkare betoning, skriver Fredrik Lundin.
Ledare Vladimir Putin har under många år framgångsrikt lyckats snickra en Potemkinkuliss. Men kulissen håller på att rämna och bakom skymtar en regering som bygger sin maktbas och legitimitet på att skydda landets ekonomiska elit, oligarkin.
EU-krönikan Om EUs budget förhandlades på annat sätt kanske Magdalena Andersson inte varit lika negativ till en klimatfond och Stefan Löfven hade kunnat låta bli att skriva debattartiklar med radikala högerpopulister, skriver Susanna Kierkegaard.
ledare Den explosionsartade ökningen av äldrebrott hör hemma på regeringens att-göra-lista precis lika mycket som rån mot unga.
ledare Den här veckan börjar en brittisk domstol pröva om Wikileaks ledare Julian Assange ska utlämnas till USA. Där riskerar han att dömas för spioneri till sammanlagt 175 års fängelse. Detta för att 2010 ha avslöjat amerikanska militära hemligheter, bland annat hur en USA-helikopter brutalt sköt ner ett dussin civila i Bagdad.
söndagskrönikan Skolvalet har dränerat Stockholmsförorten Rågsved på elever med sociala och kulturella resurser. Men tänk om friskolornas vinster skulle kunna användas för att bota den ojämlikhet som den fria skolmarknaden har skapat?
debatt Har Sverige råd att betala ut miljarder i bidrag där toppskiktet i inkomstlistan är de stora vinnarna? Självklart har vi inte det i en tid då det finns kommuner som går på knäna och där sjukvården drar ner på sin verksamhet när man i själva verket behöver växla upp, skriver Ayman Fares (S) och Jens Melander (S).
ledare Märker ni vad som är på väg att hända? Ser ni hur starka krafter vill flytta gränserna för yttrandefriheten? Utspel för utspel. Beslut för beslut.
debatt Sverigedemokraternas har begärt att kalla in chefer på SVT och Sveriges Radio till kulturutskottet. Att ett parti ens kommer på tanken är bekymmersamt, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.