Japans sak är vår
När den ekonomiska debatten i Sverige är cementerad av gamla budgetregler kan inspiration sökas i Japan.
När den ekonomiska debatten i Sverige är cementerad av gamla budgetregler kan inspiration sökas i Japan.
När bilar brinner vill borgerliga politiker och media helst tala om ”utanförskap”. Inte om klass. Men en sådan retorik har mängder av brister. Det skriver Elliot Baron.
Varenda liberal kommer inte nödvändigtvis att finnas på rätt sida om vi skulle hamna i en strid om demokratins framtid.
Vi behöver en ny bostadspolitik där hyresrätten står i fokus. Regeringen måste råda bot på den skattemässiga obalansen mellan olika boendeformer, skriver Barbro Engman och Karolina Lemoine på Hyresgästföreningen.
CSR-modellerna har misslyckats. Det är dags att utveckla lokalsamhället.
Fler människor än någonsin har möjlighet att rösta i demokratiska val. Samtidigt visar alla mätningar att allt färre känner att deras röst spelar någon roll.
Efter veckans oroligheter och upplopp i Stockholms förorter hörs lika sturska som oförsonliga toner från svensk höger.
Det vore olyckligt att redan nu addera V till den centervänsteraxel som S och MP tycks vilja forma.
Den svenska modellen behöver uppdateras 0ch utvidgas. Det menar Håkan Svärdman och föreslår bland annat en lag om försäkringsplikt för arbetsgivaren.
Vi är på väg bort från en sjukförsäkring som bygger på inkomstbortfallsprincipen och där villkoren regleras i lag, till ett system där ersättning vid nedsatt arbetsförmåga allt mer blir en behovsprövad förmån. Det skriver Kjell Rautio (LO) och Claes Jansson (LO-TCO Rättsskydd).
Ett amputerat ben kan vara priset för vår migrationspolitik
När regeringen och facken tvingar på svenska företag höga arbetsgivaravgifter gör man sig själv skyldig till att snedvrida konkurrensen – till Sveriges nackdel. Det skriver Jan Falk, Den Nya Välfärden.
Skattesmitare skyddas av lagen, medan kommuner som vill sätta stopp för fusket behandlas som lagbrytare. Det skriver företrädare för Attac, S, V och MP.
Förortens invånare har tröttnat på orättvisor och förakt. Övertygande visar de att kravallerna, den här gången, har en politisk inramning.
"Vi ser att dagens upphandlingssystem inte fungerar. Förutom att det avsätts för lite pengar, har våra politiska företrädare dessutom inte särskilt bra verktyg för att säkra att vård och omsorg drivs med hög kvalitet", skriver företrädare för Kommunal i en debattreplik till Välfärdens grupp 8.