Dan Andersson: Var är försvararna av välfärden?
När den svenska modellen nu raskt monteras ned – var finns de progressiva krafter som försvarar välfärdsstaten och individens självständighet, skriver Dan Andersson, fristående debattör.
När den svenska modellen nu raskt monteras ned – var finns de progressiva krafter som försvarar välfärdsstaten och individens självständighet, skriver Dan Andersson, fristående debattör.
Under tisdagens finansministermöte i EU väntade fattiga länder på ett klimatbesked. Men tystnaden från unionen var total.
"Det är oacceptabelt att politiker spelar ett spel med min farsas väl och ve som insats", skriver Kommunals Lena Ezelius.
I Kina, där historien kommer i 30-åriga cykler, inleds en ny era med Xi Jinping. Världen väntar på Kinas vägval.
Allt fler europeiska ledare talar om nödvändigheten av att förändra EU:s fördrag. Det är viktigt att Sverige tar en aktiv roll i dessa diskussioner, skriver LO-utredaren Johan Danielsson.
Privata sjukvårdsförsäkringar bidrar till växande ojämlikhet. Prioriterade anställda får en ”gräddfil” till specialistvård, medan andra, ofta de med större vårdbehov, ställs utanför. Det skriver LO-utredarna Kjell Rautio och Renée Andersson.
Att SAS är i kris åsidosätter inte anständigheten som ska gälla på arbetsmarknaden. Kan lösningen vara ett helsvenskt SAS?
Mot vardagsrasismen hjälper bara att vi slutar prata om skuld och istället börjar prata om ansvar.
Statsminister Fredrik Reinfeldt måste under sitt besök i Burma sätta demokrati och mänskliga rättigheter framför marknadsföring av svenska företag. Det skriver företrädare för Svenska Burmakommittén.
16 miljarder direkt in i företagens kassa befäster Moderaternas ställning som näringslivsparti.
Mo Yan och Liao Yiwu är av deras levnadshistorier att döma två närmast väsensskilda författare. Granskar man deras arbeten blir dock bilden en annan. Båda har i sina böcker riktat skarp samhällskritik mot dagens Kina.
Vi har fått jobbskatteavdrag. Men bygger inga bostäder till de unga. Inga framträdande politiker vågar i dag tala om att skatten behöver höjas.
Varselvintern är här och från Rosenbad hörs bara tomma ord om att det är jobbigt för den som drabbas.
Åke Sandberg, organisationsforskare och professor emeritus, pekar ut vinstmotivet som det stora problemet.
De senaste veckorna har vi påmints om att USA i själva verket innebär trasiga valmaskiner, ett ålderdomligt valsystem och mycket byråkrati.