Maktpolitiker med problem
Det skakar i Reinfeldts regeringskoalition och M söker parallellt efter en räddningsplanka i MP.
Det skakar i Reinfeldts regeringskoalition och M söker parallellt efter en räddningsplanka i MP.
Risken är stor att vi nu fortsätter in på en väg av övervakning, vars enda funktion kommer bli att minska individens frihet, skriver Magnus Nilsson, ordförande Socialdemokratiska studentförbundet.
En regering som så uppenbart har styvbarn och kelgrisar skapar ett samhälle som sakta ruttnar inifrån.
Varken Stockholm, Göteborg eller Malmö har anslutit sig till hyresgarantin. Därför måste det utredas hur hyresgarantin kan utvecklas, förbättras och bli mer attraktiv för kommunerna, skriver Danielle Zachrisson, bostadspolitisk samordnare, jagvillhabostad.nu.
Om vänsterns renässans börjar i Frankrike är inte huvudförklaringen endast den pragmatiska gymnasieläraren, utan den impopuläre och okultiverade gaphalsen Sarkozy.
Det finns fortfarande mycket att deprimeras över i Sydamerika, men aldrig det som är så ångest-genererande i Europa. Riktningen. Den tappade styrfarten. Driften bakåt, skriver Magnus Linton.
Vad innebär det för vår självförståelse när man nu plockar genmaterial mellan olika djurarter, och kan göra samma sak mellan djur och människa?
I dag tjänar en genomsnittlig 20–29-åring inom Kommunal 9 960 kronor i månaden före skatt, därför att de i snitt bara får jobba 62 procent av heltid. Är den lönen verkligen för hög? skriver Tobias Baudin, förste vice ordförande, Kommunal.
Att skylla ojämlikhet och segregation på alltför frikostiga socialförsäkringar är trams.
Orsaken är enkel. Kärnkraften är helt enkelt inte lönsam. Elektriciteten blir för dyr.
Internationella organisationer med ansvar för urfolken upprepar årligen sin kritik mot Sverige för dess underlåtenhet att bringa reda i samernas rättigheter. Men ingenting händer, skriver Lars Norberg, Stockholm.
En sjunkande löneandel har det senaste decenniet lagts till de obalanser som eurosystemet skapade i form av överhettningar och bubblor i många länder, följt av iskall depression när bubblorna brustit, skriver Ingemar Lindberg, tidigare statssekreterare och utredare på LO.
Visst är personfrågor viktiga. Men det finns minst två andra, inte riktigt lika enkla problem, som också borde diskuteras.
Frågan är kanske inte om vi vågar ta risken att investera pensionspengarna samhällsnyttigt, utan om vi har råd att tacka nej.
(S) driver ingen aktiv opposition om avgörande globala utvecklingsfrågor som till exempel kapitalflykt, handelsavtal och klimatkrisen. Det är synd, eftersom den nya tidens utmaning är den globala solidariteten, skriver biståndsorganisationen Forum Syds generalsekreterare Annica Sohlström.