Inför höststormen
Det finns tydliga tecken på en otålighet bland borgerliga opinionsbildare över regeringens passivitet. Samtidigt är oppositionens motförslag skissartade. Tempot höjs i höst.
Det finns tydliga tecken på en otålighet bland borgerliga opinionsbildare över regeringens passivitet. Samtidigt är oppositionens motförslag skissartade. Tempot höjs i höst.
Att skylla på lönerna som orsak till krisen är ogrundat och omotiverat. Det är viktigt att komma ihåg att finanskrisen och den nuvarande skuldkrisen inte beror på för höga löner, skriver Thomas Janson, internationell sekreterare, TCO.
Usama bin Ladin var inte ett andetag närmare sina politiska mål våren 2011 än när de formulerades. Allt dödande har lett ingenstans. När revolutionen till sist kom var den en helt annan än bin Ladins. Folken förvandlade honom till en politisk dvärg.
De nya uppgifterna om Guantánamo visar att det vi "redan visste" är sant. Debatten har uteblivit. Betyder tystnaden att vi inte ser problem med att världens största demokrati har spärrat in och torterat politiska fångar?
Många upplever i dag att staten inte längre kan garantera sina medborgare säkerhet och likvärdiga utvecklingsmöjligheter. Sverige behöver en politik för innanförskap, där det finns en god stat som förmår ta kontrollen när marknadskrafterna spårar ur.
I går gjorde Sofia Arkelsten och M en pudel om partibidragen. M ska nu offentliggöra namnen på de personer som skänker mer än 20 00 kr per år till partiet. Det är dock för tidigt att ropa hej. M föreslår en frivillig överenskommelse – men det är inte tillräckligt.
I dag råder ett slags stillestånd i svensk politik. En förväntan om förändring ligger i luften. Det kan gynna Miljöpartiet och Gustav Fridolin, som nog vill "göra en Blair".
Det är beklagligt att kommuner väljer att köpa ut arbetstagare som vunnit i AD. Det är dags att höja beloppen eller förbjuda möjligheten, skriver Daniel Falk, Malin Sjunnebo och Åsa Tillberg, förbundsjurister SKTF.
Förlossningspeng och hemförlossningar löser inte de senaste årens tilltagande försämring av förlossningsvården. En sådan peng kommer att få frågan om säkra förlossningar att handla om rätt sorts val av den enskilda individen – inte om trygg vård för alla.
Det utvidgade G20 räddade världen undan en ny 30-talsdepression. Samtidig är faran långt ifrån över. Dagens politiska ledare saknar svar på hur en framtida global kris kan undvikas. Där finns en uppgift för den europeiska vänstern.
Fredrik Reinfeldt går i spetsen för ett politiskt etablissemang som helst ser ett tyst civilsamhälle. Goda idéer stämplas som ”politiska” och avfärdas. I det klimatet är Påskuppropet mot sjukförsäkringarna ett välkommet och radikalt initiativ.
I Sverige kommer de ansvariga för slavauktionen vid Lunds Universitet undan med att kalla auktionen för ”en rolig utklädnad”. Sverige är ett land genomsyrat av rasistiska föreställningar. Händelserna i Lund visar behovet av att skriva in Sverige på antirasistiskt rehab.
Regeringens femte jobbavdrag om cirka 12 miljarder kronor som aviserades i vårbudgeten leder inte bara till ökade inkomstklyftor och nya hål i välfärdens finansiering, utan också till ökade utsläpp av växthusgaser med sådär en halv miljon ton per år, skriver Rikard Warlenius.
Den arabiska våren är inte över. Protesterna fortsätter i Syrien, med ökad styrka. Debatten i Sverige tar dock märkliga retoriska svängar.
Det går att likna Fukushima vid finansindustrins härdsmälta. Japans kärnkraftsindustri är som somliga banker: För stor för att falla och kommer därmed att förstatligas – i enlighet med principen att vinsterna är privata, men förlusterna läggs på skattebetalarna.