Pandoras ask i Bryssel
I dag träffas EU:s ledare för att diskutera bland annat lönebildningen i medlemsstaterna. Men man duckar för det verkliga problemet – att Tyskland och Frankrike vill slippa ta itu med sina egna sjuka banker.
I dag träffas EU:s ledare för att diskutera bland annat lönebildningen i medlemsstaterna. Men man duckar för det verkliga problemet – att Tyskland och Frankrike vill slippa ta itu med sina egna sjuka banker.
Vi kan förvänta oss att EU-domstolens skärpta tonläge gällande visstidsanställningar får ett genomslag i ett yttrande som EU-kommissionen kommer med till den svenska regeringen före påsk. Förhoppningsvis leder det brevet till att ge svenska löntagare ett rimligt skydd mot missbruk och diskriminering, skriver Ingemar Hamskär, chefsjurist TCO.
Knappt hade den första Tomahawk-missilen slagit ner i Libyen innan rapporterna kom. Kvinnor på flykt utsätts för våldtäkter och sexuellt våld. För vissa är krig i dag högteknologi. Kvinnor riskerar oändligt mycket mer än så.
Gamla sovjetiska kärnkraftverk är ett reellt hot. Men riskerna stannar tyvärr inte där. Vi bör också diskutera vad det innebär med vinsthungriga kraftbolag och deras fuskmentalitet. Vet vi hur många andra bolag än japanska Tepco som slarvar med säkerheten?
Man behöver inte tro, eller hoppas, att den nye partiledaren skall träda fram som en ”visionär” politiker. Han kan bli farlig för borgerligheten ändå, skriver Bengt Olof Dike, i en replik till Fölster & Wallen.
Problemet med militära ingripanden är att huruvida de är rätt eller fel ofta avgörs först med utgången. Men i fallet Libyen blev det nödvändigt att välja våld för att skydda människor och göra friheten möjlig.
Håkan Juholt har här en unik möjlighet att träda fram som en ny typ av politiker i Sverige, mer visionär än både regeringen och det problemtyngda egna partiet, skriver Stefan Fölster och Fabian Wallen.
HELGLEDARE: I helgen är det tio år sedan Maud Olofsson blev ordförande för C. Men de senaste dagarna har varit Centerns svarta vecka, som spätt på känslan att tio år med henne har varit en förspilld tid. Partiet har hamnat i en återvändsgränd och ingen vågar säga att hon är slut och borde lämna.
Irans internationella handel har ökat nästan konstant sedan 1980. Den demokratiska situationen har dock blivit sämre genom åren. Internationell handel med diktaturer kan således per se inte främja demokrati, skriver Arvin Khoshnood, Föreningen för Demokrati i Iran.
I dag avslutas Tillväxtdagarna som i år genomförs i Göteborg. Många viktiga diskussioner om Sveriges utmaningar har hållits, men det är likväl den sittande regeringen som är ansvarig för att en av fyra unga är arbetslösa. Kommer S-kongressen, som inleds om en vecka, visa att vi har en opposition med bättre idéer?
USA och EU har sent omsider kritiserat bland andra regimen i Libyen för sitt människorättsvidriga agerande. När det gäller Saudiarabiens agerande i Bahrain uppmanar man på sin höjd till "dialog".
Fotbollsspelaren Anton Hysén visade stort mod när han kom ut som homosexuell. Förhoppningsvis kan det bli startpunkten för att tränga tillbaka homofobin inom idrottens värld. Nu är det upp till andra att ta vid.
Inget energislag är helt säkert eller miljövänligt, men konsekvenserna av kärnkraften blir så mycket allvarligare och långvarigare. Om en naturkatastrof eller ett sabotage görs mot en vindkraftspark blir konsekvenserna på sin höjd lokala, skriver Lise Nordin, energipolitisk talesperson, Miljöpartiet.
Greenpeace påstår att Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skulle ha bråttom med att lämna in sina ansökningar för att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Inget kunde vara mer fel, skriver Carl Sommerholt, Kommunikationschef SKB, i en replik.
Kärnkraftseran skakas i sin grundval efter katastrofen i Japan. Men kärnkraftsolyckan kan också – i kombination med stigande mat- och oljepriser – få en bister återverkning på världsekonomin. Har vi råd med ett så vanskligt energislag?