Daniel Lind: "Regeringens politik ökar ofriheten"
Regeringens politik syftar till att styra medborgarna mot att sköta sitt försäkringsskydd på egen hand, vilket de flesta förlorar på, skriver Daniel Lind, ekonom, statsvetare, skribent
Regeringens politik syftar till att styra medborgarna mot att sköta sitt försäkringsskydd på egen hand, vilket de flesta förlorar på, skriver Daniel Lind, ekonom, statsvetare, skribent
José Manuel Barroso höll tal i parlamentet i ett försök att positionera EU-kommissionen i maktkampen mellan EU:s institutioner. Tyvärr står politisk handlingsförlamning i vägen, något som bara gynnar EU-domstolen, skriver Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist och Johan Danielsson, LO-utredare.
På 1930-talet lyfte New Deal fattiga amerikanska delstater med investeringar i infrastruktur. EU är i samma läge. Fortsatt utveckling kräver regional utjämning. Unionen står inför förhandlingar om en ny budget. Utgångskravet måste vara att den expanderar – inte krymper.
Om Irene Wennemo vill att a-kassan ska bli mer allmän är vägen dit inte ett obligatorium utan höjt tak, lägre avgifter och bättre villkor, skriver Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef, TCO.
Min hemort görs till kuliss i valdramaturgin och det är journalisterna, inte politikerna, som utnämner oss Botkyrkabor till en slags röstboskap, skriver Margaretha Holmqvist, chefredaktör Akademikern.
Mediebilden av Reinfeldt är den vanliga, enkla grabben man kan ta en bärs med. Men när svåra frågor dyker upp är det inte ”vanliga” politiker vi kommer att efterfråga. Fokuseringen på yta döljer ett skriande behov av verkligt politiskt ledarskap.
Brinks och Vänsterpartiets feministiska analyser är efterhandskonstruktioner, skriver Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, i en slutreplik i debatten om jämställdhetsfonder.
Andelen fackliga medlemmar i Norge, som har en obligatorisk a-kassa, har stigit medan den sjunkit i Sverige. Fördelen med en facklig a-kassa är inte längre någon självklarhet, skriver Irene Wennemo, huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.
Moderaternas försöker radera sitt löfte från 2006 om att bekämpa "utanförskapet" ur den politiska historien. Omläggningen av arbetsmarknadspolitiken fortsätter, maskerat bakom nya begrepp.
Politikernas hantering av järnvägstrafiken i Sverige är ett exempel på ren marknadsfundamentalism. Oviljan att se bristerna som hopar sig visar en överhängande risk för att beslutsfattarna inte kommer att inse problemen förrän en allvarlig olycka är ett faktum.
Den borgerliga politiken i Stockholm har lett till att vårdcentralerna i Rinkeby har halverat sin personalstyrka, skriver Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Schymans jämställdhetsfond innebär att skattemiljarder går till att subventionera lönekostnader för företag som H&M, IKEA och Axfood, skriver Josefin Brink, jämställdhetspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Rekordmånga ungdomar saknar behörighet till gymnasiet. I Stockholm har ökningen skett i stadens socialt utsatta ytterområden. Ansvarig minister, Jan Björklund, skyller på sina politiska motståndare. Men ingen har som han dominerat skolpolitiken de senaste tio åren.
Den vanligaste frågan jag får är om vi verkligen bedriver vänsterpolitik i Fagersta. Att (V) får egen majoritet i kommunen är märkligt nog. Men att få det med borgerlig politik skulle nog betecknas som ett rent mirakel, skriver Stig Henriksson, kommunalråd.
Borgerliga ledarskribenter demoniserar Vänsterpartiet och den rödgröna koalitionen genom att mana fram kommunistspöket. Men medan de rödgröna enas i en demokratisk dialog får alliansens småpartier göra kullerbyttor under Moderaternas beslut.