Låt sakfrågorna stå i fokus i valrörelsen
Fredagskrönika Hur medierna än agerar fastnar de nästan alltid i spelteori om förhandlingar, maktkamp och jakt på majoritet. Det duger inte när väljarna ska rösta den 11 september.
Fredagskrönika Hur medierna än agerar fastnar de nästan alltid i spelteori om förhandlingar, maktkamp och jakt på majoritet. Det duger inte när väljarna ska rösta den 11 september.
Natoansökan Det var ett misstag från svensk sida att sätta sig ned vid förhandlingsbordet med turkiska företrädare. Motparten borde i stället ha varit alliansens kollektiv och inte en enskild medlem. Krav på utlämning av kurder och leverans av vapen till Turkiet måste avfärdas med all tydlighet. Det skriver Thomas Hammarberg och Göran Eriksson.
Ledare Starka block i politiken går inte ihop med den så kallade negativa parlamentarism vi har i Sverige. Partierna måste ta sitt ansvar för att det ska gå att forma majoriteter.
Ekonomi Det borde vara självklart att företag kan spä på inflationen genom att öka sina vinster när den stiger. Ändå fokuserar debatten på risken för löneinflation. Kanske beror det på att vi saknat ett ord för att beskriva hur företag höjer priserna mer än vad deras kostnader ökar. German Bender lanserar därför ordet ”smygflation” som kandidat till årets nyordslista.
Krönika Det kan inte vara meningen att det är hyresgästerna själva, och inte det allmänna, som ska trygga rätten till bostad. Men det är just vad hyresgästerna gör när de organiserar sig och gör motstånd mot renovräkningar och utförsäljningar av deras hem. Det skriver Olle Bergvall som gör sin sista dag som reporter på Dagens Arena.
Ledare En fackföreningsfientlig tankeram om lägstalöner har länge dominerat i Sverige. Nu visar forskningen att det mesta i den har varit fel.
Religion Jag är inte ensam om att ha önskat att vissa handlingar skulle vara tillåtna men rättat mig efter vad jag uppfattade som Guds vilja, uttryckt i Bibeln. Det skriver David Eklind Kloo som minns ett möte i unga år med en ungdomspastor, som avrådde från sex före äktenskapet.
Ledare Det är rimligt att ställa krav på kollektivavtal för företag som jobbar med assistans. Dessutom måste reglerna för att anställa anhöriga skärpas.
Kulturskolan Två av fem kulturskolelärare har övervägt att sluta under det senaste året på grund av hög arbetsbelastning och bristande villkor. Förbättras inte arbetssituationen för kulturskolelärare nu, riskerar Sverige att stå utan ett svenskt musikunder i framtiden. Regeringen måste ta frågan på allvar, skriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.
Ledare Det finns en massa coola tekniker, men inga investeringsplaner. Här kan staten spela en avgörande roll.
Den moderatstyrda majoriteten slarvar med underhållet av Stockholms stadsbibliotek. Att behandla en av Stockholms vackraste och mest kända byggnader på detta sätt kan inte kallas något annat än en skandal. Det skriver Emilia Bjuggren, Lawen Redar och Bengt Säve-Söderbergh, från Socialdemokraterna.
Söndagskrönika Det borde inte vara möjligt att ett förslag som har riksdagens stöd ändå inte kan slussas fram. Sveriges pensionärer är värda bättre.
Träning Har du ett gymkort känner du säkert igen de upphovsrättsskyddade koncept som Bodypump, Bodybalance och en uppsjö av gruppträningspass på cykel eller med inspiration från yoga. Koncepten ägs av företaget Les Mills från Nya Zeeland och musiken och övningarnas ordningsföljd är förutbestämd från huvudkontoret. Det känns igen från grenar av den globala ekonomin, det är samma koncept som gäller för hamburgare från McDonalds. Det skriver Nora Wurtzel.
Miljöpartister är inte sossar. Men, de är tillräckligt nära för att utgöra ett regeringsunderlag ihop med S. Om det värsta skulle hända – en M-KD-regering stödd av SD och kanske L – kommer S få ångra att de inte uppmanade sina väljare att också stödja MP.
Fredagskrönika Kristdemokraternas förslag är juridiskt oklart och missar att humanism och öppenhet är universella värderingar, att "västerlandet" liksom andra delar av världen rymmer en mångfald av traditioner.