Pehrsons förslag en del av vår auktoritära tid
Fredagskrönika Språktest och tvångsomhändertagande av tvååringar och etnisk klassificering av bostadsområden. Samhällsdebatten har snabbt förflyttats i obehaglig riktning.
Fredagskrönika Språktest och tvångsomhändertagande av tvååringar och etnisk klassificering av bostadsområden. Samhällsdebatten har snabbt förflyttats i obehaglig riktning.
Ledare Tanken om att ge upp den gemensamma grundskolan växer sig snabbt starkare inom den svenska högern, och i täten går Liberalerna.
Krönika Varför verkar alla så oengagerade inför valet? Det kan bero på att många beslut ändå fattas över våra huvuden. Ändå måste vi nog börja tänka lite mer taktiskt, för alternativet kan ge oss en Sd-stödd regering.
Klimatpolitik Trots extremoväder och ett klimat ur balans så är klimatfrågan märkbart frånvarande i den svenska valdebatten. Men det är trycket underifrån som slutligen kan påverka politiken långsiktigt. Därför är det viktigt att rösta fram de partier som lovar bäst klimatpolitik, skriver företrädare för Klimatriksdagen och Klimataktion.
Ledare Alex Jones var med och tog den marginaliserade gaphalsen till politikens centrum, med lögnen som främsta vapen. Låt oss inte falla för det.
Valet 2022 Det är ett demokratiproblem att partier utanför riksdagen inte synliggörs inför riksdagsvalet. Om väljarna ska kunna identifiera vilket parti som bäst representerar dem så är det viktigt att få veta vilka alternativ som finns vid valurnan. Det skriver Teysir Subhi, partiledare och toppkandidat till riksdagen för Feministiskt initiativ.
Ledare Moderaterna och KD prioriterar samarbetet med SD. Därför kommer de inte släppa in Liberalerna i regeringen om högern vinner valet.
Ledare Till skillnad från i många andra länder har både SVT och SR ett högt och stigande förtroende. Men raset för BBC i Storbritannien visar att inga segrar kan tas för givna.
Natoansökan Sveriges långtgående eftergifter för att komma in i Nato blev ett svårt slag mot den demokratiska oppositionen i Turkiet. Och pinsamt för vårt land. Det är djupt olyckligt och borde ha undvikits. Det skriver Thomas Hammarberg och Göran Eriksson.
Taiwan/Kina Kinas hotar ständigt den fungerande demokratin i Taiwan. Landets strävan att utveckla sin demokrati är värt allt stöd och Sverige måste därför på ett tydligare sätt försvara den. Det skriver Anna Sundström, Ulf Mårtensson och Håkan A Bengtsson.
Ledare Flera borgerliga företrädare är oroade över den försämrade likvärdigheten i skolan. Men konstellationen M-KD-L-C-SD har hittills röstat nej till alla förslag om att strama åt marknadens inflytande.
Klimatpolitik Den tyska nioeurobiljetten som gäller för all regional- och all lokaltrafik i landet under sommarmånaderna är ett sätt för regeringen att ge ett klimatsmart alternativ för att resa när bensinpriset är rekordhögt. Sverige borde följa tyskarnas exempel. Det skriver Jonas Sjöstedt.
Sjukvård Moderaternas förslag om att begränsa tillgången till tolk i vården i Region Stockholm ökar risken för vårdskador och är en bestraffning av redan utsatta. Det skriver Karin Ploen, toppkandidat för Feministiskt initiativ i Stockholms regionval.
Ledare I många andra länder där havsband och strandremsor ligger i privata händer är medborgarna i praktiken utestängda från vatten och natur. Helikopterplattan i Täby är ett talande exempel.
Grön omställning Det räcker inte med storslagna planer på att anlägga gruvor och bygga vindkraftverk. För att skapa en grön revolution behöver man också ha människor med sig, skriver Björn Elmbrant.