Pandemin fortsätter i äldreomsorgen
Ledare Det är för tidigt att tala om post-pandemi. Det är särskilt tydligt inom äldreomsorgen. Har inget förändrats av Covid?
Ledare Det är för tidigt att tala om post-pandemi. Det är särskilt tydligt inom äldreomsorgen. Har inget förändrats av Covid?
Arbetsmarknad Det är bra att lönerna ökar för poliser, men det borde gälla alla inte enbart en grupp. De civilt anställda inom Polisen är också i behov av en uppvärdering för att inte Polisen ska fortsätta tappa viktig kompetens och erfarenhet. Rikspolischef Anders Thornberg har ansvar för att höja lönerna och förbättra villkoren även för denna grupp. Det skriver Karna Tillheden, ordförande för Seko Polisen.
Ledare IVA-rapporten om digitalisering visar att progressiva krafter måste ta mer plats i varje sammanhang där digitalisering diskuteras.
Klimatet Att vi i Sverige blandar förnybart i drivmedlen ska inte längre ge någon klimatnytta. Att ta bilen istället för cykel eller buss ska inte längre spela någon roll. Företagens satsningar på fossilfria transporter reduceras till tomma symbolhandlingar. Det är innebörden i det besked regeringen lämnat till riksdagens EU-nämnd inför mötet med EUs miljöministrar på tisdag, 28 juni. Det skriver Magnus Nilsson, miljökonsult och klimatpolitisk analytiker.
Sätt en gräns för bärplockarna I sommar kommer rekordmånga thailändska bärplockare till Sverige. Det innebär en stor risk för exploatering. Särskilt om bäråret blir mindre bra.
Söndagskrönika Masskjutningen mot en bar i Oslo var en attack mot Pride. Även under och inför Pridemånaden, som just nu pågår i USA, har hoten mot hbtq-personer ökat kraftigt. Samtidigt är Republikanerna på väg i en allt mer hbtq-fientlig riktning.
Håkans hörna Ett nytt huvudavtal, och borgerliga ledarskribenter behöver kanske lära sig hur den svensk arbetsmarknaden fungerar. Och vad betyder egentligen statistik? Det visar sig att flera "sanningar" om det svenska samhället, bland annat arbetslösheten och drogproblem, kan ifrågasättas.
Ledare Lönebildningsmodellen har gett reallöneökningar, men om det ska fungera när inflationen tar fart krävs en helhetssyn på välfärden.
Ledare Ersättningen för digital utomlänsvård har öppnat upp för ett kryphål till skattepengar, där den enklaste vården slukar stora belopp.
Fredagskrönika Hur medierna än agerar fastnar de nästan alltid i spelteori om förhandlingar, maktkamp och jakt på majoritet. Det duger inte när väljarna ska rösta den 11 september.
Natoansökan Det var ett misstag från svensk sida att sätta sig ned vid förhandlingsbordet med turkiska företrädare. Motparten borde i stället ha varit alliansens kollektiv och inte en enskild medlem. Krav på utlämning av kurder och leverans av vapen till Turkiet måste avfärdas med all tydlighet. Det skriver Thomas Hammarberg och Göran Eriksson.
Ledare Starka block i politiken går inte ihop med den så kallade negativa parlamentarism vi har i Sverige. Partierna måste ta sitt ansvar för att det ska gå att forma majoriteter.
Ekonomi Det borde vara självklart att företag kan spä på inflationen genom att öka sina vinster när den stiger. Ändå fokuserar debatten på risken för löneinflation. Kanske beror det på att vi saknat ett ord för att beskriva hur företag höjer priserna mer än vad deras kostnader ökar. German Bender lanserar därför ordet ”smygflation” som kandidat till årets nyordslista.
Krönika Det kan inte vara meningen att det är hyresgästerna själva, och inte det allmänna, som ska trygga rätten till bostad. Men det är just vad hyresgästerna gör när de organiserar sig och gör motstånd mot renovräkningar och utförsäljningar av deras hem. Det skriver Olle Bergvall som gör sin sista dag som reporter på Dagens Arena.
Ledare En fackföreningsfientlig tankeram om lägstalöner har länge dominerat i Sverige. Nu visar forskningen att det mesta i den har varit fel.