Så tar vi tillbaka jämlikheten
Ledare Thomas Pikettys huvudpoäng är att mänsklighetens ekonomiska och sociala framsteg har en direkt koppling till konkret politik. Närmare bestämt till progressiv omfördelning.
Ledare Thomas Pikettys huvudpoäng är att mänsklighetens ekonomiska och sociala framsteg har en direkt koppling till konkret politik. Närmare bestämt till progressiv omfördelning.
Söndagskrönika Beskedet att aborträtten är på väg att upphävas i USA är en stor seger för evangelikala kristna amerikaner. Men trots framgången är den politiskt inflytelserika gruppen mer splittrad än någonsin.
Ledare I Stockholm slåss de anställda på pendeltågen för att tågvärdarna ska bli kvar. Striden handlar om en större trend där personal ombord på tåg ofta dras ner eller får uttunnade uppgifter.
Håkans Hörna Ryska filmer för att förstå utvecklingen. Kristerssons svaga punkt. Okänd soldat och finska positioner i Nato-förhandlingarna. Där har ni några av punkterna i Håkans Hörna den här lördagen.
Pension Svenska pensionärer, nuvarande och kommande, kan förvänta sig en dubbel käftsmäll från den dysfunktionella pensionsgruppen – höjd pensionsålder och sämre valfrihet. Det skriver Oscar Sjöstedt, Ekonomisk-politisk talesperson och Julia Kronlid, Socialförsäkringspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Natoansökan Bara timmar efter att Sveriges regering röstade för ett Nato-medlemskap började Erdoğan ställa motkrav. Att ge efter för Erdoğans maktspel vore att svika kurderna. Det är vår skyldighet att stå upp för kurders rättigheter – Ann Linde, vad gör du när en diktator försöker bestämma över svensk utrikespolitik? skriver Aida Badeli och Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom.
Ledare De skatter som kunnat jämna ut skillnaderna har tagits bort, och det är kvinnors arbete och inkomst som drabbas värst.
Krönika Vi kan fortfarande öka stödet till Ukraina och på så vis bidra till att befria landet så att kriget når ett slut. Kostnaderna för återuppbyggnaden bör helt bäras av Ryssland, skriver Jonas Sjöstedt.
Skolan New Public Managementstyrningen (NPM) som bygger på konkurrens mellan skolor, effektiviseringskrav och målstyrning har lett till ett havererat skolsystem. Det är en ohållbar utveckling. Sverige behöver fasa ut marknadsskolan och införa tydliga regleringar av lärares arbete, skriver representanter för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Ledare Två av tre nyanställda inom vården är administratörer. Någon måste hålla koll på de 4 000 privata vårdavtalen. I den privata ambulanssjukvården dör folk i högre utsträckning än inom den offentligt ägda. Och invånarna i region Stockholm betalar årligen 3 000 kr mer för den ojämlika vården.
Aborträtten Ebba Busch försöker locka kvinnliga väljare genom “stolthet” över svensk abortlagstiftning. Men att Kristdemokraterna skulle vara stolta förkämpar för aborträtten klingar falskt. Ebba Busch företräder ett parti som aldrig på riktigt har stått upp för kvinnors rätt till abort. Det skriver Gabriella Toftered, feministisk talesperson för Liberala Ungdomsförbundet (LUF).
Ledare Att något är rätt nu behöver inte betyda att det var rätt för 60 år sedan. Det är inte fel att ändra sig. Det kan rent av vara nödvändigt och klokt.
Klimatet Vi är kritiska till den svenska linjen i förhandlingarna kring EU:s nya klimatlag. Ambitionerna i klimatpolitiken måste stärkas, inte urvattnas. Det skriver Markus Kallifatides, Patrik Lundquist och Annie Ross från S-föreningen Reformisterna.
Ledare Partier som representerar intressegrupper tycks ha enklare att vara konsekventa i sina strategiska bedömningar. Det är en rimlig slutsats av turerna efter Januariavtalet.
Ledare Socialdemokraterna får ett grannlaga arbete med att övertyga de inom partiet som inte alls förstår den snabba kursomläggningen i Natofrågan.