Det var ekonomin som knäckte demokraterna i kongressvalet i USA, det medgav president Obama vid sin presskonferens igår. Men vad ska administrationen göra när nationens ekonomi bara sakta, sakta är på väg uppåt, och arbetslösheten är den högsta på 26 år?
Egentligen skulle Obama satsa miljarder på att laga de broar som håller på att rasa, bygga järnvägar för att minska bilismen, och lägga fram jättelika utbildningspaket för fattiga ungdomar. Men presidenten är pank, USA har ett hiskeligt budgetunderskott, och en allt mer fientlig kongress kommer att blockera alla progressiva reformförslag.
När politiken alltså knappast kan lindra krisen alls, kom ändå amerikanska riksbanken, Federal Reserve, igår kväll till undsättning med ett gigantisk stimulanspaket för den amerikanska ekonomin. Riksbanken ska under ett år köpa upp statspapper för 600 miljarder dollar, i hopp om att den vägen kunna sänka de långa marknadsräntorna, öka efterfrågan, minska arbetslösheten och kanske också få fart på den stendöda fastighetsmarknaden.
För två år sedan när finanskrisen var akut tryckte riksbankschefen Ben Bernanke ut ännu fler miljarder på finansmarknaderna. Det funkade då, men att göra det nu, i en svagt uppåtgående konjunktur, är gambling på hög nivå. Paketet kommer säkerligen att spä på inflationen en hel del. Att försöka lösa en kris med att låta sedelpressarna rulla är en chansning, som liknats vid en seglats i okända vatten utan sjökort.
Skräckscenariot är att amerikanska riksbanken triggar iväg en ny bubbla av något slag, någonstans i världen. Men det kan också gå åt andra hållet, att chocken blir svag, och ingenting händer, annat än att dollarns värde försvagas. Då har Federal Reserve bränt sitt sista krut, och USA hamnar i en situation som Japan funnits i under två årtionden, där fallande priser och svag tillväxt skapat en spiral nedåt i ekonomin.
Det finns en hel del som talar för att Ben Bernanke misslyckas, för det saknas inte pengar i det finansiella systemet. Det avgörande problemet för USA är bristen på framtidstro och en alltför svag efterfrågan. Men vad är alternativen?
Världen utanför USA väntar med spänning och en smula skräck på Bernankes experiment. Den Europeiska Centralbanken och den svenska riksbanken vill inte som Federal Reserve få ned räntan, utan går den motsatta vägen och höjer den. De 23 miljonerna arbetslösa inom EU vill säkert också veta om det finns ett sista halmstrå, en stimulansväg ut ur krisen, och inte som nu bara räntechocker och nedskärningar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.