Fredagskrönika En mental paus från sociala medier minskar nedstämdhet och känslor av ensamhet. Visst är det jobbigt egentligen, med det där ständiga betraktandet av andra människors fantastiska liv, skriver Tanvir Mansur.
För några år sen hade jag en hemmafest, där alla där pratade om att de skulle gå på Beyonces konsert dagen efter. Jag hade själv inte tänkt se henne uppträda, men alla samtal handlade om den där jädra konserten på Friends Arena. De kunde inte sluta prata om Beyonce!
Till slut kände jag att jag också behöver gå på den konserten för att inte känna mig utanför. Efter att ha letat bland kommentarerna till Facebook-eventet hittade jag till slut någon som sålde biljetter. Jag betalade 1000 kr för att gå på en konsert som jag inte hade planerat att gå på.
Okej, spelningen var faktiskt en helt otrolig upplevelse, för Beyonce är fantastisk. MEN jag gjorde det inte för att jag själv ville, utan för att jag inte ville missa något som andra pratar om. Den här rädslan brukar kallas FOMO, eller Fear of Missing Out. Det är en stor del av varför människor känner sig mer ensamma när de scrollar på sociala medier.
Det här ständiga betraktandet av andra människors fantastiska liv. Visst är det jobbigt egentligen?
På Instagram laddar människor upp stories, bilder och videor på fina semestrar, skrattande familjer och vänner som har roligt på fest. När vi följer dem, så upplever vi att det skulle vara kul att vara där, för att vi inte umgås med våra vänner just nu och känner oss ensamma. Och då vill vi också ha likes och bekräftelse. Så vi laddar upp liknande bilder.
Och de som utvecklar apparna tjänar pengar på att vi använder dem så mycket som möjligt. Jag har själv haft ett överdrivet användande av dejtingappar, men idag handlar det mest om Instagram och Facebook för mig. Hela deras affärsidé går ut på att sälja riktade annonser och att vi ska fastna vid sociala medier så länge som möjligt.
Ju fler notifications du får, desto fler gånger öppnar du appen. Och varje gång du öppnar appen, tillbringar du mer tid på den. Så får företagen mer annonsintäkter.
Studenter som begränsar sitt användande av Facebook, Snapchat och Instagram har betydande minskningar i upplevd ensamhet och nedstämdhet. Det visar en studie från University of Pennsylvania, ledd av psykologen Melissa G. Hunt.
Hennes forskningsteam testade 143 studenter. De delades upp i en grupp som begränsade användandet till 10 minuter per app, och en kontrollgrupp som använde apparna som vanligt.
Det kan vara skönt att slippa följa människor. Det kanske vi alla borde testa.
Efter tre veckor visade resultatet att deltagarna i den första gruppen hade minskad nedstämdhet och ensamhet. Forskarna fann att högst en halvtimmes app-användande per dag kan förbättra ens välmående.
En av världens största Youtubers, Lilly Singh, har nu tagit paus. Hennes kanal, Superwoman, har idag 14 miljoner prenumeranter. Under åtta år har hon lagt upp sketcher två gånger i veckan och vloggar varje dag.
Till slut fick hon nog. Förra veckan förklarade hon i sin senaste video att hon behöver en »mental health break«.
– I am mentally, physically, emotionally and spiritually exhausted, berättade hon i videon.
Eller den kanadensiska tonåringen Elle Mills. Hon har 1,5 miljoner prenumeranter på Youtube, och brukade göra glada och peppiga videor och vloggar. Videon där hon kommer ut som bisexuell till vänner och familj har över 4 miljoner visningar idag.
Men för ett halvår sen släppte hon videon Burnt Out at 19.Det berodde främst på Youtube, som hade blivit hennes jobb. Hon bestämde sig också för att ta en paus.
Jag ställde frågan på Facebook, om någon har tagit ett break från sociala medier nån gång. De flesta som svarade var personer som jag inte hade sett på nätet på väldigt länge. Alla som svarade såg mest positiva förändringar i sina liv.
Makda Woldeab berättade för mig att hon har stängt av sina sociala medier ibland.
– Jag har gjort det i perioder när jag verkligen behövt fokusera. Fördelen för mig blev att jag är mycket mer närvarande med folk och omgivningen omkring mig. Jag blev inte lika distraherad när jag behövde plugga eller jobba, och jag hade mer energi!
Men det var inte helt enkelt för henne.
– Nackdelen var att jag missade en del events som hade varit kul och givande att gå på. Och att jag inte hade koll på vad bekanta och vänner gjorde eller höll på med.
Vi vill inte missa det alla andra gör. Det finns ett nytt begrepp för att motverka det här. Joy of Missing Out. Det kan vara skönt att slippa följa människor. Det kanske vi alla borde testa.
Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.