DEBATT Turkiets attack mot Rojava i Syrien fortsätter. Vi välkomnar eldupphöret, men det är viktigt att omvärlden fortsätter sätta press på Erdoğan, skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Anders Österberg och Kadir Kasirga.
Turkiets invasionsattack mot Rojava, nordvästra Syrien fortsätter. Vi möts av bilder via sociala medier på dödade civila människor. För två veckor sedan inledde Turkiet en större militär mark- och flygoperation tillsammans jihadistiska grupper mot den kurdiska Rojava-administrationen som kontrollerar nordvästra Syrien som majoriteten av invånarna är kurder. Rojavas försvarsstyrka SDF som består av kurder, araber, armenier och assyrier har spelat en avgörande roll i kriget mot Daesh och i befriandet av Raqqa som var huvudstaden för terrororganisationen. I kriget mot Daesh har kurderna förlorat 11 tusen soldater och över 23 tusen skadade.
I skuggan av operationen pågår i Turkiet massarresteringar av kritiska röster och för några dagar sedan frihetsberövades hela ledningen för den turkiska tidningen Birgün för att de har kritiserat invasionen och krävt stopp på kriget. President Erdoğan har utfärdat ett dekret där alla som kritiserar invasionen kommer att anklagas för terrorbrott och förräderi. Och just nu pågår en klappjakt på medborgare som kritiserar invasionen.
Turkiets agerande är oacceptabelt. Angreppet mot Rojava är ett brott mot folkrätten och kränker alla ansträngningar till demokrati och mänskliga rättigheter i området. Turkiets agerande riskerar att ytterligare förvärra en redan fruktansvärd humanitär situation och att eskalera konflikten.
Offensiven hotar möjligheterna att nå fred i Syrien och stör ordningen i en annars relativt stabil del av Syrien. Utöver detta belastar offensiven de internationella ansträngningarna att bekämpa Daesh och ger dem och andra terrorgrupper i regionen en chans att återhämta sig.
Det här är inte första gången Turkiets president Erdoğan attackerar kurder och den kurdiska staden Afrin blev ockuperad för ett år sedan och invånarna tvingades lämna sin hem. Turkiet hänvisar till att de vill skydda sitt land och bekämpa terrorism. Som en följd av de militära framgångarna mot Daesh har kurderna anklagats för att vilja expandera sina egna landområden, något som mött motstånd i Irak och som nu Turkiet försöker slå ner i Syrien.
Det här är det minsta som vi kan göra för folken i Rojava som har betalat ett högt pris för att med sina liv försvara Europa och de grundläggande mänskliga rättigheter.
Under tre år när IS var granne med Turkiet agerade inte Erdoğan en enda gång. Aggressionen är inte enbart mot kurder. Attacken är också mot det mångkulturella samhällsmodellen som administreras av den självstyrande Rojava administrationen .
Från dag ett har den svenska regeringen fördömt invasionen och drivit frågan om ett gemensamt vapenembargo mot Turkiet och uppmanad FN:s säkerhetsråd att hantera frågan. EU har fördömt invasionen och stöttar medlemsländerna som har infört vapenembargot. Den offensiva svenska linjen är rätt. Just nu behöver kurderna all hjälp och speciellt för att kunna värna sig mot de urskillningslösa flygbombningarna. Vi bör se över möjligheterna att hitta verkningsfulla åtgärder mot denna invasion.
Vi välkomnar eldupphöret, men det är viktigt att parterna lever efter det. Det är viktigt att omvärlden fortsätter sätta press på Erdoğan. Det är angeläget att införa flygförbudszon, dra in svenska del av pengarna som går till Turkiet för migrationsavtalet, införa sanktioner mot turkiska regeringsföreträdare och deras anhöriga och agera för en internationell koalition som kan bevaka gränsen mellan Syrien och Turkiet. Det här är det minsta som vi kan göra för folken i Rojava som har betalat ett högt pris för att med sina liv försvara Europa och de grundläggande mänskliga rättigheter.
Kurderna har varit en allierad mot Daesh och den syrienkurdiska milisen YPG och YPJ lyckades med understöd av USA slå tillbaka Daesh. Samarbetet dem emellan har varit en framgång och idag har Daesh-terroristerna nästan fullständigt besegrats. Inte heller Ryssland har agerat utan ser ut att ha dragit undan sin militär från området och ger Turkiet fritt spelrum. Utifrån sett kan man få intrycket att stormakterna delar upp regionen och låter människorna i Rojava betala priset.
FN och EU måste kräva att respekten för internationell rätt upprätthålls och att civila skyddas. Lösningen på kriget i Syrien kan endast nås vid förhandlingsbordet och även Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner. En eskalering av våldet leder åt fel håll och skjuter målet om försoning och en varaktig fred än mer på framtiden.
Sverige, som länge varit, och är, en positiv kraft för fred, demokrati och mänskliga rättigheter, kommer att i alla relevanta sammanhang såsom FN:s säkerhetsråd och på EU:s ministermöte fortsätta att ta upp frågan.
I tider när land på land sviker folkrätten har det blivit än viktigare för länder som Sverige att stå upp för den.
Anders Österberg (S), riksdagsledamot, ledamot i utrikesutskottet
Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot, ledamot i EU-nämnden
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.