Vi behöver krafttag för att bekämpa våldet som drabbar Europas kvinnor. Det röstade tre manliga europaparlamentariker emot igår, skriver Anna Hedh (S), Europaparlamentariker i jämställdhetsutskottet.
I Europaparlamentet fortsätter svenska Socialdemokraterna att kämpa i motvind för jämställdheten. Att enbart få upp jämställdheten på dagordningen är en kamp i sig då flera partigrupper, däribland högergruppen som Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i, motsätter sig idéen om ett jämställt Europa.
Eftersom Europaparlamentets jämställdhetsutskott inte får många lagstiftande filer på sitt bord blir utskottets initiativrapporter än viktigare – de är en av få möjligheter att signalera till EU-kommissionen och medlemsländerna om Europaparlamentets ståndpunkt i jämställdhetsarbetet.
En sådan initiativrapport – »Ett könsperspektiv på fattigdom« – röstade Europaparlamentet om igår. Rapporten belyser den extra utsatthet och mångfacetterade diskriminering som drabbar just kvinnor.
Inför omröstningen hade två av högergrupperna, bland annat den som Moderaterna och Kristdemokraterna sitter i (EPP), valt att försöka urvattna texten så mycket som möjligt.
Bland annat försökte EPP bryta ut skrivningar om HBTQI-kvinnors extra utsatthet samt behovet av ett krafttag av EU-kommissionen och medlemsländerna för att bekämpa det könsbaserade våldet inom EU som är en av våra viktigaste säkerhetsfrågor och som årligen kostar 226 miljarder euro.
Dessutom signalerade EPP, som är Europaparlamentets största partigrupp, att de skulle lägga ned sina röster i slutomröstningen.
Dessvärre slutade inte haveriet där, när väl omröstningen ägde rum valde bland andra Lars Adaktusson (KD), Gunnar Hökmark (M) och Fredrick Federley (C) att rösta emot hela rapporten. Anna Maria Corazza Bildt (M) kunde inte ta ställning till rapporten och la ner sin röst. Lyckligtvis var det endast en liten skara ledamöter som röstade emot.
De tre svenska parlamentarikerna hamnar nu tillsammans med fascister och högerextrema i röstlistan, vilket påvisar deras totala haveri i jämställdhetsarbetet.
Förutom att svika och förminska den strukturella ojämställdheten inom Europa ger EPP också ett större inflytande åt de högerextrema grupperna i parlamentet. Det är en gruppering som växer, inte bara i Europaparlamentet utan i hel Europa, och det är dessa röster som får ökat inflytande när EPP sviker jämställdheten.
Fattigdom, och i synnerhet kvinnors fattigdom, kan enbart lösas med gemensamma ansträngningar och gränsöverskridande åtgärder. Det är ett omfattande problem som orsakas av intersektionella faktorer som spänner ifrån mäns våld mot kvinnor, underrepresentation på arbetsmarknaden till könsstereotypa föreställningar som dagligen hämmar kvinnor.
Vi svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet är medvetna om den europeiska ojämställdheten och försöker bekämpa den, på alla sätt vi kan i Europaparlamentet. Det är inte första gången som vi nu uppmanar Moderaterna och Kristdemokraterna att också dra sitt strå till stacken.
Om de stora partigrupperna sviker ges ett större inflytande till de högerextrema krafterna, därför hoppas jag nu verkligen att de svenska parlamentarikerna som sitter i EPP-gruppen gör en kraftansträngning för att få gruppen att tänka om. Innan det är för sent.
Anna Hedh (S), Europaparlamentariker i jämställdhetsutskottet
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.