Politiker bör hålla armlängds avstånd – även till gangsterrap

På kort tid har två kommuner dragit in bidragen till två stora arrangemang. Först var det Umeå kommun som drog in stödet till Brännbollsyran. Sedan följde Borlänge upp med att stoppa pengarna till årets Alive-festival.

Orsaken: båda dessa festivaler hade bokat rapparen Yasin som en av sina akter.

Yasin har suttit flera år i fängelse. Han har bland annat fällts för stämpling till grovt människorov. Hans texter handlar om våldet och kriminaliteten i förortsgängen.

Är det kommunens värdering aldrig låta någon ha sonat sina brott?

En klassisk gangsterrappare.

I första läget är det polisen som har reagerat. När bokningen i Umeå blev känd sade Thomas Palmgren, spaningschef vid Polisen:

– Är man drogliberal och uttrycker glorifiering av våld och gängkriminalitet, ska man kanske ta sig en extra fundering om det är rätt väg att gå, att boka de artisterna, sa han i SVT.

Erik Nises, kommunalråd i Borlänge, säger att bokningen av Yasin ”inte stämmer överens med kommunens värderingar”.

Båda dessa avbokningar är djupt olyckliga. Man kan tycka vad som helst om Yasin eller om gangsterrapen. En del av texterna är säkert glorifierande av en kriminell livsstil. Andra skildrar bara verkligheten för stora grupper av ungdomar i landets förorter.

Polisens motiv är underhållande. Har de verkligen kontrollerat om alla artister som är med på sommarens evenemang säger nej till droger? Och är det i så fall ett krav från polisens sida?

Nises argument är mer komplext. Vad är ”kommunens värderingar”.

Är det att aldrig låta någon ha sonat sina brott? Att aldrig vara med och sponsra ett arrangemang där någon beskriver våld och brott?

Hur skulle kommunen i så fall förhålla sig till en filmfestival som visar klassikern Gudfadern? När den hade sina storhetsdagar under 1970-talet sägs den ha varit mycket populär bland New Yorks maffiamedlemmar.

Nej, beslutet att boka eller avboka en artist ska tas av arrangörerna. Inte av kommunpolitiker som tycker att de ska få vara med och bestämma musikutbudet på sommarfestivalerna.

Det här öppnar en dörr som gör det svårare att argumentera emot när Sverigedemokrater framöver vill stoppa kulturarrangemang för att de är för inkluderande, eller drivs av muslimska organisationer eller liknande.

Argumentet är ju det samma där. Att det bryter mot viktiga, om än delvis andra värderingar än de som nu anges som skäl för indragna bidrag.

Jesper Bengtsson