Med “KÖR UT DEM”-löpet varnade Expressen på 90-talet för en opinionsbomb. Den har inte briserat än, och kommer inte göra det heller.
”KÖR UT DEM”, skrek den famösa Expressenlöpsedeln i början av 90-talet, när många flyktingar kom från Balkan och det, precis som nu, satt ett rasistiskt parti i Sveriges riksdag.
”KÖR UT DEM”-löpet var lanseringen av en artikelserie som hette ”Svart på vitt” och som gick ut på att lyfta fram svenska folkets missnöje med att det kom flyktingar till landet. Tidningen hade slagit på stort och även låtit en reklambyrå ta fram annonser för artikelserien, vilka gick i konkurrerande medier.
I annonstexten undrade Expressens dåvarande chefredaktör (som fick sparken en vecka senare) Erik Månsson detta: ”Hur länge kan vi i Sverige ge sken av att vi välkomnar invandrare och flyktingar? För det gör vi inte. Svenska folket har en bestämd åsikt om invandringen och flyktingpolitiken. Makthavarna har en helt motsatt åsikt. Det går inte ihop. Det är en opinionsbomb på väg att brisera. Därför berättar vi, med start i dag. Precis som det är. Svart på vitt. Innan det smäller.”
Som vi vet, som läser svenska medier 22 år senare, anses opinionsbomben fortfarande vara nära att brisera. Det omtalas fortfarande som ett problem att ”svenska folket” har en annan åsikt än makthavarna.
Redan då, på 90-talet, talades det om en alltför uppskruvad gapighet i offentligheten.
Men Erik Månssons bomb har inte briserat än, och kommer inte göra det heller. Tvärtom visar höstens opinionssiffror på att ”svenska folkets” stöd för en humanistisk och generös flyktingpolitik är stort.
Viktor Banke är asylrättsjurist och arbetar dagligen med att bistå människor som söker asyl i Sverige. Han träffar många människor med helt olika erfarenheter, varje individ har sin berättelse om flykt.
Men alla har en sak gemensamt: De har tagit sig förbi EU:s murar, som är såväl fysiska, och i vissa fall består av taggtråd, som juridiska. De berättar för honom om tvångsregistrering, polisingripanden och förnedring.
I det nya numret av Magasinet Arena har Viktor Banke rest till Ungern för att förstå vad hans klienter först möts av när de kommer till Europa, och för att förstå den europeiska anständighetens bortre gräns.
”Jag tänker”, skriver Banke i sitt reportage, ”att Ungerns behandling av flyktingar i viss mån även är vår, eftersom vi delar regelverk.” Det är ett reportage som stämmer till eftertanke.
I det här numret bjuder vi också på en bilaga, signerad migrationsexperten Lisa Pelling, som också är utredningschef på Arena idé. Den rymmer något så stort som ett förslag på hur den europeiska flyktingpolitiken ska lösas, och reder ut hur man skapar lagliga vägar över Medelhavet.
Texten finns i #5 2015 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena.
Numret finns i butik från och med 3 november. En prenumeration av tidningen kan tecknas här »
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.